Otvoreno pismo Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Otvoreno pismo Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS

Otvoreno pismo poljoprivrednika
Otvoreno pismo saveza poljoprivrednih proizvođača otšilo je na dvije adrese. Jedno prema Predsjedniku Vlade Republike Srpske g. Viškoviću. Drugo na adresu Predsjedavajućem savjeta ministara BiH g. Zoranu Tegeltiji. Pisma prenosimo u cijelini u nastavku teksta.
OTVORENO PISMOPredsjedniku Vlade Republike Srpske gospodinu Višković Radovanu 

Poslije izjave Ministra Borisa Pašalića jako smo razočarani i povrijeđeni. Razlozi za to su izjava da je ministarstvo uradilo sve što je u njegovoj moći što smo na kraju zaključili da nije tako jer izostaje podrška za zaštitu domaće proizvodnje. 

Obrazlaganje ministra da se ne mogu uvesti zaštitne mjere zbog niske cijene su neosnovane jer u zakonu o vanjsko-trgovinskoj politici BiH jasno stoji zbog prekomjernog uvoza i DRUGIH USLOVA koji ugrožavaju domaću proizvodnju uvode se zaštitne mjere, a isto to piše i u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom. Stanje naše poljoprivredne proizvodnje se najbolje ogleda u činjenici da nam je pokrivenost uvoza izvozom poljoprivrednih proizvoda 2017. godine bila 32%, a 2019. godine 25%, te se očekuje da 2020. godine neće biti veća od 23%. 

Molimo vas kao predsjednika vlade da obratite pažnju na ovakva ponašanja ministra i da vašim autoritetom utičete da se ove greške isprave. I da vam još jednom ukažemo na činjenicu da bez zaštite domaće proizvodnje na nivou BiH u određenim momentima nema opstanka poljoprivrede u REPUBLICI SRPSKOJ. 

Pročitajte još...   Minić: Raspisaćemo javni poziv za nabavku traktora iz Bjelorusije
OTVORENO PISMOPredsjedavajućem savjeta ministara BiH gospodinu Zoranu Tegeltiji 

Pošto smo shvatili da je bilo kakva komunikacija sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u BiH Stašom Košarcem po pitanju zaštite domaće proizvodnje poljoprivrednih proizvoda u BiH besmislena obraćamo se vama za pomoć. 

Nakon demokratskih protesta poljopriverdenih proizvođača 28.12.2020. godine gospodin Košarac je iznio neosnovane i netačne izjave. Tvrdnja da su protesti u organizaciji Mirka Šarovića je u najmanju ruku cinična jer mi seljaci imamo obraz i nikada to ne bi radili da nas organizuje neko ko je isto radio na mjestu ministra kao i gospodin Staša Košarac. Razlika je samo što je situacija sada komplikovanija i teža nego kada je ministar bio gospodin Šarović.

Netačne su informacije da je mali broj poljoprivrednih proizvođača nezadovoljan, a to će se tek vidjeti ako se u kratkome roku ne donesu tražene zaštitne mjere. Ministar se pravda da ne može uvesti zaštitu domaće proizvodnje jer nema povećanog uvoza . Ova informacija taman da je i tačna radi se o apsolutnom iznosu, međutim kada se uzme u obzir da je potrošnja smanjena zbog pandemije kovid- 19 u čitavom svijetu 25-30% onda je to u relativnom iznosu povećano što se ne može zanemariti. Stanje naše poljoprivredne proizvodnje se najbolje ogleda u činjenici da nam je pokrivenost uvoza izvozom poljoprivrednih proizvoda 2017. godine bila 32%, a 2019. godine 25%, te se očekuje da 2020. godine neće biti veća od 23%. Međutim nije jedini razlog za uvođenje zaštitinih mjera pri uvozu poljoprivrednih peoizvoda prekomjeran uvoz što u zakonu o vanjsko trgovinskoj politici BiH jasno stoji zbog prekomjernog uvoza i DRUGIH USLOVA koji ugrožavaju domaću proizvodnju uvode se zaštitne mjere, a isto to piše i u sporazumu o stabilizaciji pridruživanju BiH i Evropske unije. Ovdje se radi o niskim cijenama po kojima se uvozi meso iz EU i taj uslov ugrožava domaću proizvodnju. Molimo vas da ove probleme shvatite vrlo ozbiljno i zauzmete stav o rješavanju ovog problema. 

Pročitajte još...   MPŠV: Poziv na ažuriranje podataka

Moramo vam naglasiti da bez zaštite domaće proizvodnje će se poljoprivredna proizvodnja BiH urušiti u ovakvim situacijama. 

Potpisnik oba pisma

Predsjednik Saveza udruženja 

poljoprivrednih proizvođača RS, 

Mr Stojan Marinković, sr 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na policama marketa sve više domaćeg povrća

Agro vijesti

Temperature blizu 40-og podioka, poljoprivrednici strahuju od posljedica