Uvoznički lobi i kako se boriti protiv njega?
Agro vijesti

Uvoznički lobi i kako se boriti protiv njega?

Uvoznički lobi
Uvoznički lobi, farsa ili realna opasnost po poljoprivredu? Kriminal i korupcija, utaja poreza, trgovina uticajem… Realna slika ili domen naučne fantastike, vi prosudite.

Na adresu naše redakcije stigao je jedan interesantan email čitaoca, koji sa pravne strane tumači trenutnu situaciju oko uvoza u BiH. Informacije su za sada neprovjerene, ali je iste lako moguće utvrditi uz malo volje. Predlažemo vam da tekst pročitate do kraja.

Dragi poljoprivrednici,

U vezi protesta koje ste organizovali 28.12.2020. godine, pružam vam punu podršku.

Međutim, više je nego očigledno da teško ide borba sa uvoznim lobijem.

Najavili ste odlazak u Predsjedništvo BIH. To je dobro sa aspekta pritiska na nadležne državne organe. Međutim, u Predsjedništvu BIH će vam kazati da nisu nadležni za vanjskotrgovinske odnose i nisu nadležni za carine, što jest zaista tako. Očekujem da će se Predsjedništvo ograditi i kazati da nisu nadležni. Predsjedništvo će vam pružiti verbalnu podršku od koje apsolutno neće biti nikakvog efekta.

Ministar Košarac je rekao da se ne može narušavati sporazum o pridruživanju, što je samo djelimično tačno. On se definitivno opredijelio protiv poljoprivrednika. Primijetio sam da vam je to savršeno jasno.

Fakturna i stvarna cijena

Možete lako provjeriti da se kod uvoznih faktura upisuju manje cijene poljoprivrednih proizvoda. Nezvanično sam saznao da se npr. u uvoznim fakturama iz S. Makedonije upisuje cijena od 7 eurocenti za 1 kg paprike roge. Iz Poljske se prilikom uvoza upisuje u uvozne fakture 10 eurocenti za 1 kg jabuke. A za uvoz junetine iz Poljske se upisuje 2 eura za 1 kg junetine. Te cijene se fakturišu, a vozač nosi novac u džepu izvozniku do stvarne cijene paprike, jabuke ili junetine. Tako funkcioniše uvoznički lobi.

Pročitajte još...   Gdje i kome prodati tržišne viškove mesa, ako ih uopšte ima? (VIDEO)

Predlažem vam da tražite od carine podatke o ovim cijenama. Pa ćete utvrditi da li je ovaj podatak tačan ili nije. Ako je taj podatak tačan, a što novinari mogu istražiti, onda se na takav način plaća umanjeni PDV. Te se oštećuje budžet BIH s jedne strane, a s druge strane se guši domaća poljoprivredna proizvodnja. A uvoznički lobi ostvaruje velike ekstra profite jer ne plaća stvarni, već umanjeni PDV prilikom uvoza na naprijed navedene robe. To tako funkcioniše godinama.

Uvoznički lobi

Šta je rješenje?

Vrlo je jednostavno. Da carine ne prihvataju takve iznose faktura od 7 eurocenti, 10 eurocenti i 2 eura. Da se plaća realni iznos PDV-a na te uvozne fakture.

Koje bi bile realne cijene na koje bi se obračunao PDV? Realna cijena za junetinu bi bila cijena koja je danas veleprodajna u Poljskoj. Isto tako za jabuku i papriku. Realna bi bila ona cijena koja bi danas bila veleprodajna u Poljskoj za jabuku, odnosno za papriku u S. Makedoniji.

Naravno, to podrazumijeva da na svim carinskim prelazima te cijene budu iste. Sve na osnovu podataka o veleprodajnim cijenama iz Poljske, S. Makedonije, itd. To bi onemogućilo dogovaranje s carinicima.

Dakle jednostavno, cijene na uvoznim fakturama radi plaćanja PDV-a u BIH ne mogu biti manje od veleprodajnih cijena u Poljskoj, S. Makedoniji, itd.

Pročitajte još...   Odluka o klasifikaciji roba na režime izvoza i uvoza predstavlja bespotrebnu barijeru

Dakle, to je rješenje. Rješenje je u carini. Naravno da to carina može, kada npr. za uvezeni automobil ne prihvata cijenu iz fakture, nego carina odredi koja je to cijena automobila za plaćanje PDV-a. Isto to primijeniti i za prehrambene proizvode.

Šta bi se time dobilo?

Dobili bi se dodatni prihodi za budžet u vidu realnog PDV-a. Iz tih dodatnih prihoda od tako realno utvrđenog PDV-a bi se mogla obezbijediti dodatna nedostajuća sredstva za podsticaj. Na takav način se ne bi kršio sporazum o pridruživanju. Na takav način nam EU ne bi mogla ništa prigovoriti.

Ovo podrazumijeva da dobro animirate novinare sa ovim, jer bez novinara ne možete ništa uraditi. A da onda novinari naprave pritisak na carinu i na Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH.

Samo tako ćete udariti na uvoznički lobi i na uvoznike, jer oni odlično znaju da to ovako funkcioniše. Te na takav način ostvaruju ekstra profite, plaćajući manji PDV od stvarnog PDV-a i oštećujući budžet BIH.

Naravno da ima prostora i da se sporazumom o pridruživanju može ograničiti uvoz, dok se ne proda domaća proizvodnja. Ali to onda ovisi od odluka organa, a ovako na carini je najjednostavnije riješiti pitanje. Na takav način neće protestvovati EU.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bratunac: "Dani maline" u junu, već stižu prijave izlagača

Agro vijesti

"Mladi u poljoprivredi" za agronome dobojske regije

1 Comment

Comments are closed.