Preuzimanjem fabrike “NOVO SUNCE” iz Sombora Bimal Grupa potvrdila lidersku poziciju | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Preuzimanjem fabrike “NOVO SUNCE” iz Sombora Bimal Grupa potvrdila lidersku poziciju

Bimal Grupa je uspješno završila postupak preuzimanja tradicionalne somborske fabrike za proizvodnju jestivog ulja NOVO SUNCE i time zvanično postala većinski vlasnik. Kupovinom fabrike iz Sombora , poslovna grupa Bimal je potvrdila svoju lidersku poziciju.

Ilija Studen Bimal Sunce Sombor Akvizicija

Cilj naše akvizicije je ukrupnjavanje i jačanje industrije ulja u regiji Zapadnog Balkana. Naša namjera je da kompaniju BIMAL SUNCE dovedemo na najviši tehničko-tehnološki nivo proizvodnje, koji posjedujemo u fabrici za proizvodnju jestivog ulja BIMAL u Brčkom, rekao je predsjednik Uprave STUDEN Grupe i generalni direktor kompanije BIMAL g. Ilija Studen.

Prvi koraci poslije preuzimanja fabrike su rekonstrukcija pogona, podizanje proizvodnih kapaciteta, te optimizacija troškova. Fabrika NOVO SUNCE trenutno prerađuje suncokretovo i sojino sjeme, dok se u brčanskoj fabrici BIMAL prerađuju sve tri uljarice, suncokret, soja i uljana repica. Kako je saopšteno iz BIMAL Grupe cilj je da obje fabrike proizvode jednake proizvode, vrhunskog kvaliteta od sve tri sirovine.

Početna ulaganja u projekat BIMAL SUNCE su 40 miliona KM. Budući da je plan da kapacitet proizvodnje podignemo sa trenutnih 100.000 tona na 180.000 tona godišnje, ulaganja u narednom periodu će dostići ukupan iznos od 70 miliona KM, rekao je Studen.

BEZ GMO proizvodnjaBimal Grupa će proizvodnjom u dvije fabrike, u Brčkom i u Somboru, godišnje plasirati više od 250.000 tona poluproizvoda i gotovih proizvoda na domaća tržišta, kao i na svoja tradicionalna izvozna tržišta Turske i Bliskog istoka. Takođe, viši proizvodni kapaciteti znače i čvršću poziciju na tržištu Evropske unije gdje BIMAL već izvozi svoje specijalne proizvode, te potpuno ostvarivanje potencijala izvoza na tržište jugoistočne Azije.

Pročitajte još...   Ljubav prema proizvodnji piva iznjedrila zanatsku pivaru

 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Popis poljoprivrede koči politika

Agro vijesti

Izvoz mesa u Tursku ponovo od ove sedmice