Proizvođači duvana u Semberiji suočeni sa novim izazovima | Agroportal.ba
Agro vijesti

Proizvođači duvana u Semberiji suočeni sa novim izazovima

Teška godina za proizvođače duvana u Semberiji. Zbog loših vremenskih uslova rod je prepolovljen, a kvalitet lošiji od očekivanog. Ni preduzeće “Duvan” neće ispuniti ovogodišnji plan otkupa od 450 tona suvog lista što će, osim gubitaka u proizvodnji stvoriti i velika dugovanja prema UIO, a to može zaustaviti proizvodnju.

Ne pamte lošiju godinu, kažu proizvođači duvana.

Kišno proljeće i sušno ljeto uništili su proizvodnju. Žarko Stojanović iz Ljeljenče , 40 godina proizvodi duvan. Prošle godine imao je dvije tone po hektaru suvog lista, a ove, ni trećinu.

Ispočetka smo imali kišno vrijeme, materijal je posađen u mekanu zemlju i zbog toga je onemogućen razvoj korjena. Odavno nismo imali godinu kao ovu, kaže Žarko Stojanović, MZ Ljeljenča.

Zbog smanjenog prinosa i skupih repromaterijala za proizvodnju, teško će pokriti troškove koji su ove godine znatno povećani.

Imali smo mnogo bolesti ove godine, napad insekata i drugo. Јedva smo se odbranili od gusjenica, tri do četiri puta prskali, a repromaterijali su skupi, navodi Dragan Јović, sembersko selo Čađavica.

Ovako loš kvalitet i prinos nisu zapamćeni u posljednjih petnaest godina, tvrde u preduzeću “Duvan”

Problem će imati sa plasmanom koji je sve lošiji. Na zalihama još imaju roda iz 2014. godine.

Mi nemamo plasman od kada su došle  multinacionalne kompanije, ugasile su se domaće fabrike i mi više nemamo kupca ni u BiH, ni Srbiji, ni Hrvatskoj i duvan smo prinuđeni da prodajemo svjetskim trgovcima, rekao je Čedo Јotovčević, direktor preduzeća AD “Duvan”.

I to nije jedini problem duvanara. Zbog nestvarnih dugovanja za koja ih tereti UIO, kancelarija u Tuzli, koja procjenu proizvodnje temelji po osnovu broja zasijanih sjemenki, postoji opasnost da ugase proizvodnju.

To je čista utopija, nemoguće je u jednoj laboratoriji postići šta oni traže, a oni su to primijenili na kompletno područje BiH, na hiljade njiva, različitih klimatskih uslova, padavimna, mrazeva… – naglašava Sveto Mihajlović, savjetnik u AD “Duvan”.

Neosnovana dugovanja prema UIO od 2015. godine do danas, preduzeća “Duvan” su u oko milion KM, a slična situacija je i kod druga tri organizatora proizvodnje.

Pročitajte još...   Poljoprivreda u doba pandemije - dobri prinosi garantuju stabilno tržište

S obzirom na to da je dovedena u pitanje proizvodnja duvana u Srpskoj i BiH, žaliće se nadležnim institucijama.

Izvor 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ode šećerana, i šta ćemo sad?

Agro vijesti

Za litar nafte treba da prodaju četiri litra mlijeka