U Hercegovini se uspješno uzgaja i prerađuje aronija | Agroportal.ba
Agro vijesti

U Hercegovini se uspješno uzgaja i prerađuje aronija

Za aronijom je velika potražnja u cijelom svijetu zbog njenih ljekovitih svojstavа. Posljednjih godina i u Hercegovini uspješno je pokrenut uzgoj i prerada aronije, pa se može reći da se ova egzotična voćka na ovom području i udomaćila. Posjetili smo plantažu aronije u mjestu Vir kod Posušja.

Miro Lovrić je umirovljeničke dane posvetio uzgoju aronije. Prije 7 godina kada je krenuo s uzgojem, nije puno znao o ovoj ljekovitoj biljci. Tada je u selu Vir kod Posušja posadio 250 sadnica, a danas ih ima oko tisuću i 5 stotina.

Pročitajte još...   Čista jaja za kvalitetno pileće meso

Berba je početkom kolovoza, a ove godine očekuju rekordan urod, oko 4 tone aronije. A dobar urod znači i veću proizvodnju prirodnih proizvoda od ove ljekovite biljke. U ovom obiteljskom gospodarstvu proizvode se sokovi, likeri, džemovi i sl. Potražnja je velika, a
nije stala, kažu, ni u vrijeme pandemije koronavirusa.

Proizvodi od aronije imaju sigurnu prodaju, jer su mnogi prepoznali njezin značaj u prevenciji različitih oboljenja.

Pročitajte još...   Domaće jabuke u hladnjačama, uvozne na policama

Uz malo više truda, od uzgoja aronije, može se pristojno živjeti, kaže naš sagovornik. Cijena aronije će uvijek biti veća u odnosu na drugo voće, upravo zbog njezine ljekovitosti i nutritivne vrijednosti. Stoga i proizvodnja aronije ima sve više poklonika u našoj zemlji, a upravo su manja obiteljska gospodarstva budućnost domaće proizvodnje.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na policama marketa sve više domaćeg povrća

Agro vijesti

Temperature blizu 40-og podioka, poljoprivrednici strahuju od posljedica