U Hercegovini se uspješno uzgaja i prerađuje aronija | Agroportal.ba
Agro vijesti

U Hercegovini se uspješno uzgaja i prerađuje aronija

Za aronijom je velika potražnja u cijelom svijetu zbog njenih ljekovitih svojstavа. Posljednjih godina i u Hercegovini uspješno je pokrenut uzgoj i prerada aronije, pa se može reći da se ova egzotična voćka na ovom području i udomaćila. Posjetili smo plantažu aronije u mjestu Vir kod Posušja.

Miro Lovrić je umirovljeničke dane posvetio uzgoju aronije. Prije 7 godina kada je krenuo s uzgojem, nije puno znao o ovoj ljekovitoj biljci. Tada je u selu Vir kod Posušja posadio 250 sadnica, a danas ih ima oko tisuću i 5 stotina.

Pročitajte još...   Poziv na informativne sastanke za potencijalne podnosioce prijava za dodjelu bespovratnih sredstava za investicije u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u okviru projekta EU4Business

Berba je početkom kolovoza, a ove godine očekuju rekordan urod, oko 4 tone aronije. A dobar urod znači i veću proizvodnju prirodnih proizvoda od ove ljekovite biljke. U ovom obiteljskom gospodarstvu proizvode se sokovi, likeri, džemovi i sl. Potražnja je velika, a
nije stala, kažu, ni u vrijeme pandemije koronavirusa.

Proizvodi od aronije imaju sigurnu prodaju, jer su mnogi prepoznali njezin značaj u prevenciji različitih oboljenja.

Pročitajte još...   Sokolački mljekari proizveli rekordne količine mlijeka

Uz malo više truda, od uzgoja aronije, može se pristojno živjeti, kaže naš sagovornik. Cijena aronije će uvijek biti veća u odnosu na drugo voće, upravo zbog njezine ljekovitosti i nutritivne vrijednosti. Stoga i proizvodnja aronije ima sve više poklonika u našoj zemlji, a upravo su manja obiteljska gospodarstva budućnost domaće proizvodnje.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''