U Hercegovini se uspješno uzgaja i prerađuje aronija | Agroportal.ba
Agro vijesti

U Hercegovini se uspješno uzgaja i prerađuje aronija

Za aronijom je velika potražnja u cijelom svijetu zbog njenih ljekovitih svojstavа. Posljednjih godina i u Hercegovini uspješno je pokrenut uzgoj i prerada aronije, pa se može reći da se ova egzotična voćka na ovom području i udomaćila. Posjetili smo plantažu aronije u mjestu Vir kod Posušja.

Miro Lovrić je umirovljeničke dane posvetio uzgoju aronije. Prije 7 godina kada je krenuo s uzgojem, nije puno znao o ovoj ljekovitoj biljci. Tada je u selu Vir kod Posušja posadio 250 sadnica, a danas ih ima oko tisuću i 5 stotina.

Pročitajte još...   Semberija spremna za proljećnu sjetvu

Berba je početkom kolovoza, a ove godine očekuju rekordan urod, oko 4 tone aronije. A dobar urod znači i veću proizvodnju prirodnih proizvoda od ove ljekovite biljke. U ovom obiteljskom gospodarstvu proizvode se sokovi, likeri, džemovi i sl. Potražnja je velika, a
nije stala, kažu, ni u vrijeme pandemije koronavirusa.

Proizvodi od aronije imaju sigurnu prodaju, jer su mnogi prepoznali njezin značaj u prevenciji različitih oboljenja.

Pročitajte još...   Boris Pašalić o podsticajima i pravilniku za 2021. godinu

Uz malo više truda, od uzgoja aronije, može se pristojno živjeti, kaže naš sagovornik. Cijena aronije će uvijek biti veća u odnosu na drugo voće, upravo zbog njezine ljekovitosti i nutritivne vrijednosti. Stoga i proizvodnja aronije ima sve više poklonika u našoj zemlji, a upravo su manja obiteljska gospodarstva budućnost domaće proizvodnje.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bratunac: "Dani maline" u junu, već stižu prijave izlagača

Agro vijesti

"Mladi u poljoprivredi" za agronome dobojske regije