Košarac: Otvaranje novih tržišta kao odgovor na aktuelne probleme | Agroportal.ba
Agro vijesti

Košarac: Otvaranje novih tržišta kao odgovor na aktuelne probleme

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac saopštio je danas da su zaštita domaće proizvodnje i poštivanje međunarodnih ugovora, čiji je potpisnik BiH, strateško opredjeljenje Ministarstva i definisana politika Savjeta ministara.

Košarac navodi da su se Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u više navrata obraćala udruženja domaćih poljoprivrednih proizvođača sa zahtjevima za uvođenje privremenih mjera ograničenja uvoza mesa i mesnih prerađevina zbog pojave tržišnih viškova, što je posebno izraženo u aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom virusa korona.

Nakon što sam upoznat o posljednjim zahtjevima naših proizvođača i mesoprerađivača da se odgodi uvoz svježeg i smrznutog mesa u BiH dok se ne riješi pitanje izvoza nastalih viškova u proizvodnji, zatražio sam da nadležni sektori u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa naprave detaljnu analizu stanja, te da nam Uprava za indirektno oporezivanje BiH dostavi validne podatke o spoljnotrgovinskom prometu mesa i mesnih prerađevina, naveo je Košarac.

On je izrazio očekivanje da će naredne sedmice imati zvanične informacije nadležnih institucija, kako bi na osnovu egzaktnih podataka mogao da ustanovi šta je uzrokovalo poremećaj na domaćem tržištu i da u skladu sa tim Savjetu ministara predloži određena rješenja, usaglašena sa nadležnim ministarstvima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, u skladu sa svojim nadležnostima, definiše i provodi politiku koja nije u suprotnosti sa važećim međunarodnim ugovorima o slobodnoj trgovini i sa jasno definisanim domaćim zakonodavstvom u ovoj oblasti. Rješenje predmetnog problema poljoprivrednih proizvođača iz BiH moramo tražiti oprezno poštujući potpisane međunarodne ugovore, uz izuzetno odgovoran odnos prema domaćoj proizvodnji, istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo kontinuirano radi na uspostavljanju i obezbjeđivanju izvoza proizvoda biljnog i životinjskog porijekla u EU i na tržišta drugih zemalja, između ostalog, Ruske Federacije, Turske i Kine.

Na postojeće izazove u izvozu proizvoda biljnog i animalnog porijekla najefikasnije možemo odgovoriti otvaranjem novih tržišta, što će ujedno biti perspektiva za razvoj i stabilizaciju stanja u ovom sektoru, poručio je Košarac.

Izvor

Pročitajte još...   Savjet ministara odbio prijedlog za uvođenje prelevmana
0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?