Rekordna godina za Sokolačke mljekare | Agroportal.ba
Agro vijesti

Rekordna godina za Sokolačke mljekare

Sokolački mljekari su za šest mjeseci ove godine isporučili mljekarama ukupno 1.405.970 litara mlijeka i obezbijedili prihod više od 1.000.000 KM! Izjavio je viši stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Sokolac Slaviša Knežević.

Knežević je istakao da je u prvoj polovini ove godine mljekarama predato 349.880 litara više nego u istom periodu lani sa predatih 1.180.517 litara, u godini koja je bila rekordna po proizvodnji mlijeka za Sokolac.

Jedan od razloga povećanja proizvedenih količina mlijeka je i uključivanje farme “Romanija” u Podromaniji, koja je u prvoj polovini ove godine isporučila 97.840 litara mlijeka, naveo je Knežević.

On je naglasio da su i individualni poljoprivredni proizvođači predali za 252.040 litara mijeka više nego lani u istom periodu, iako je njihov broj ostao isti – 202.

Pročitajte još...   Za pomoć poljoprivrednicima kroz projekte 81.500 KM

Najviše mlijeka, kako kaže, u prvoj polovini godine predali su Janja Lizdek sa Ravne Romanije – 76.586 litara, Nikola Đerić – 47.295 i Bojan Obradović – 45.740 litara, oba iz Sokolovića.

Knežević je ocijenio da proizvodnja mlijeka na Sokocu bilježi stalni rast jer je to jedan od rijetkih poljoprivrednih proizvoda za koji se unaprijed zna i cijena i kupac i za koji se iz resornog ministarstva Srpske ispaćuje premija 0,25 KM po litru isporučenog mlijeka ekstra klase.

Više od 80 odsto proizvođača na ovom području proizvodi mlijeko ekstra klase, čime ostvaruju bolja primanja, naveo je Knežević.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM