Četvrtak , 9 Aprila 2020
Početak / Agro vijesti / Ovčarstvo u Sanskom Mostu staje na noge

Ovčarstvo u Sanskom Mostu staje na noge

Poslije niza godina stagnacije, ovčarstvo na području općine Sanski Most doživljava revitalizaciju i, prema sadašnjim evidencijama, fond ovaca kod ovdašnjih proizvođača dostigao je cifru od oko 7.000 jedinki.

ovce

Prema riječima Senada Bešića, direktora Veterinarske stanice u ovome gradu, ova oblast stočarstva je prije desetak godina zapala u veliku krizu zbog pojave zaraznih životinjskih bolesti.

To se prije svega odnosi na brucelozu, pa se ovčarstvo našlo u dosta teškoj situaciji. Desetkovan je fond ovih domaćih životinja i proizvođači su bili dovedeni u vrlo tešku poziciju, jer su eutanazirana čitava stada, što je djelovalo destimulirajuće na ovdašnje stočare.

Istakao je Bešić.

Prema njegovim riječima, u najbolja vremena se na ovim prostorima uzgajalo oko 12.000 ovaca. Zahvaljujući mjerama borbe protiv zaraznih bolesti koje se poduzimaju u posljednjih nekoliko godina, zaustavljeno je njihovo širenje.

U proteklim godinama je, pored velikog broja oboljelih životinja, evidentiran i značajan broj ljudi zaraženih brucelozom ili nekom drugom bolešću koja napada životinje. Redovna dijagnostika i vakcinisanje doveli su do toga da je u ovoj godini evidentirana samo jedna krava zaražena brucelozom, što znači da smo uspjeli prevenirati zarazne bolesti.

Kazao je Bešić.

Ipak, dodao je kako nekontrolisana ispaša nomadskih stada još predstavlja opasnost, a posebno se to odnosi na ona stada koja nisu obuhvaćena veterinarskom i zdravstvenom kontrolom.

Kada se sve uzme u obzir, može se konstatirati da ovčarstvo na području sanske općine ide uzlaznom linijom.

Izvor

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Izvoz u Maleziju šansa za stočare

Izlazak na tržište Malezije za domaće uzgajivače goveda i ovaca značiće povećanje proizvodnje i veću …