Protivgradna preventiva RS vrlo turbulentnu sezonu završila uspješno | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Protivgradna preventiva RS vrlo turbulentnu sezonu završila uspješno

Za 32 dana dejstva po gradonosnim oblacima ove godine od Une do Drine ispaljena je 1271 protivgradna raketa. Dejstvovalo je i 35 prizemnih generatora, raspoređenih po Lijevče polju i Potkozarju.

Uspješno je odbranjena površina od milion i 160 hiljada hektara, navodi se u detaljnom izvještaju o operativnom radu  koji je potpisao direktor Javnog preduzeća ‘Protivgradna preventiva RS, mr Tihomir Dejanović. Ovu godinu sa meteorološkog aspekta karakterisala je veoma nestabilna atmsofera sa pojavom gradonosne oblačnosti češćom od višegodišnjeg prosjeka, ali manjom u odnosu na 2018. godinu.

Zanimljivo je da je najviše protivgradnih raketa, čak 218 , ispaljeno na području Gradiške.

Za Agroportal poseban osvrt načinio je direktor preduzeća Tihomir Dejanović.

Na području  grada Gradiške ispalili smo 218 protivgradnih raketa, 135 protivgradnih raketa na području prnjavorske opštine, 130 u Srpcu,Bijeljini 91 raketu, 89 u Kozarskoj Dubici, 87 na području grada Banja Luke i 85 na području Dervente. Područje Brčko Distrikta zaštitili smo sa 87, grada Doboja sa 28 protivgradnih raketa, Gradačca sa 26, Modriču sa 16, te Brod i Šamac sa po 10 raketa. Na području opštine Donji Žabar ispalili smo 3, u Pelagićevu 5, a u Vukosavlju 2 protivgradne rakete.

To znači da smo Potkozarje, Knešpolje, Lijevče polje, Posavinu, Semberiju te područje Banja Luke i Doboja zaštitili sa 1022 protivgradnih raketa. Preostalih 249 raketa ispalili smo u Podrinju i drugim dijelovima Republike Srpske,

Rekao je Dejanović.

Pročitajte još...   Mališanu ispunjena najveća želja, na poklon dobio kravu

Aktivna protivgradna sezona trajala je šest mjeseci, od polovine aprila, do polovine oktobra. 

Godina uspješna i po investicijama

Ova godina bila je veoma zanimljiva i pamtiće se kao veoma uspješna po završenim investicijama.

Puštanjem i rad Područnog protivgradnog centra u Trebinju ova lokalna uprava ušla je u sistem zaštite od grada, a tokom sezone, u avgustu u sistem je uključena i opština Kostajnica. Uključili smo i 35 prizemnih generatora, kojima djelujemo kad imamo zabranu ispaljivanja raketa od strane kontrole leta i u reonu granice sa Hrvatskom. Vrijedna investicija su i 10 automatskih lansera puštenih u rad na području Kozarske Dubice i Kostajnice.

Rekao je Dejanović.

Pročitajte još...   Veliki zadatak – osigurati poljoprivrednu proizvodnju u vrijeme pandemije

Tokom ove godine intenzivno se radilo i na izgradnji i opremanju Radarskog centra Jahorina, te Područnog protivgradnog centra Bijeljina.

Protivgradna djelatnost trenutno pokriva 26 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, te područje Distrikta Brčko i opštine Gradačac u Federaciji BiH.

Period do naredne aktivne protivgradne sezone koristi se za nabavku novih raketa, remontu opreme, obilasku stanica na terenu i stručno usavršavanje kadrova ovog veoma respektabilnog preduzeća.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM