Ovčarstvo zaustavila pandemija | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Ovčarstvo zaustavila pandemija

Ovčarstvo
Rijetki su poljoprivrednici u Unsko-sanskom kantonu koji se danas bave ovčarstvom. Jedan od takvih je Nevzad Kantarević. Mladić iz sela Podzvizd, nadomak Velike Kladuše.

Kaže kako se u proteklim godinama bavio drugim vidovima agrarne proizvodnje. Kao što su tov i prodaja junadi, ali da se taj posao pokazao neisplativim. Poslije toga odlučio se okušati u ovčarskoj proizvodnji. Koja se, međutim, susreće s nizom velikih problema.

Uzgajam romanovsku pasminu, koja se smatra jednom od najplodnijih vrsta ovaca na svijetu. Odlučio sam se za njih iz više razloga, a jedan je što se lako prilagođavaju načinu ishrane. Trenutno u stadu imam oko stotinu ovaca, kaže Kantarević za “Nezavisne“.

Dodaje kako je protekla godina za ovčare bila katastrofalna. Jer je zbog situacije usljed pandemije virusa korona prodaja na tržištu bila veoma slaba.

Pročitajte još...   Potražnja za kozjim mlijekom raste a nema proizvođača
Dijaspora oslonac

Kantarević kaže kako je izostao dolazak velikog broja građana iz dijaspore. A kupovna moć domaćeg stanovništva je oslabila, što se odrazilo na tržište.

Domaćim proizvođačima problem stvaraju i šverceri koji trguju ovcama. Tako da imamo velike probleme u plasmanu, dodaje on.

Zbog zahtjevnih i komplikovanih procedura, Kantarević kaže kako nije u sistemu poticaja za ovu vrstu proizvodnje. Iako je, kako ističe, pomoć države neophodna. Smatra kako bi se što više mladih trebalo uključiti u poljoprivrednu proizvodnju. Ali da u ovome segmentu upravo nedostaju stimulacija i pomoć države.

Situacija je veoma loša jer gotovo svi moji vršnjaci napuštaju poljoprivredu i odlaze u inostranstvo u potrazi za poslom i boljim životom. Ako se ovako nastavi, uskoro ćemo doći u situaciju da na selu neće biti mladih ljudi, kaže Kantarević.

Ovčarstvo u krizi

Poslije niz godina stagnacije, ovčarstvo na prostorima Unsko-sanskog kantona počelo je posljednjih godina da se revitalizuje nakon što je ova oblast stočarstva prije deceniju zapala u veliku krizu zbog pojave zaraznih životinjskih bolesti kao što je bruceloza.

Pročitajte još...   Milorad Milić - prvi cyber čoban

 Desetkovan je fond ovih domaćih životinja i proizvođači su dovedeni u vrlo tešku poziciju jer su eutanazirana čitava stada, što je djelovalo destimulirajuće na ovdašnje stočare.

 Kada su za ovčarstvo počeli bolji dani, nastupila je pandemija virusa korona, koja je u dobroj mjeri poremetila pozitivne trendove u ovoj grani stočarstva.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''