Privremena obustava izvoza kruške u Rusiju | Agroportal.ba
Agro vijesti

Privremena obustava izvoza kruške u Rusiju

kruške
Federalna služba za veterinu i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije (Rosseljhoznadzor) na svom internet sajtu objavila je informaciju o privremenoj obustavi izvoza kruške sa teritorije Republike Srpske u Rusku Federaciju.

Povodom ove, još uvijek nezvanične informacije, danas je u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske održan sastanak ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisa Pašalića, sa saradnicima, direktora Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH Gorana Perkovića sa saradnicima i glavnog republičkog poljoprivrednog inspektora Dragana Mataruge.

Bez predstavnika Ruske ambasade

Sastanku su trebali prisustvovati i predstavnici Ambasade Ruske Federacije u BiH, koji su zbog novonastalih okolnosti i nedostatka zvanične informacije i potvrde o privremenoj obustavi izvoza kruške, otkazali svoje prisustvo. Iz istog razloga otkazana je i za danas najavljena posjeta preduzeću „Agroimpeks nova“ u Trebovljanima kod Gradiške.

Podsjećamo, u novembru 2020. godine od strane fitosanitarne inspekcije Ruske Federacije u Republiku Srpsku su vraćene tri pošiljke kruške, gdje je u pratećoj dokumentaciji navedeno da je u istima utvrđeno prisustvo karantinski štetnog organizma „Monilinia fructicola (Winter) Honey“.

Inspektorat Republike Srpske je preduzeo niz aktivnosti u cilju obezbjeđenja potpunog inspekcijskog nadzora nad vraćenim pošiljkama. Dolaskom istih na granični prelaz, fitosanitarni inspektori su zabranili stavljanje u promet i premještanje pošiljki koje su uskladištene u posebne komore u hladnjačama. Izvršen je detaljan fitosanitarni pregled spornih pošiljki u prisustvu eksperata iz ove oblasti i predstavnika svih uključenih institucija, te uzorkovanje za laboratorijsku analizu. Na osnovu Izvještaja o rezultatima laboratorijskih analiza nije potvrđeno prisustvo „Monilinia fructicola (Winter) Honey“.

Pročitajte još...   Prijedor: Neophodna hladnjača za skladištenje voća

Zbog povrata navedenih pošiljki izdat je nalog za pojačan fitosanitarni nadzor prilikom izvoza pošiljki kruške za Rusku Federaciju, koji pored redovnog fitosanitarnog pregleda podrazumijeva i obavezno uzorkovanje plodova kruške u cilju utvrđivanja prisustva „Monilinia fructicola (Winter) Honey“ iz otvorenih komora iz kojih se pripremaju pošiljke za izvoz u Rusku Federaciju, kao obavezna mjera prije izdavanja fitosanitarnog sertifikata.

Rusija bitan partner

Republika Srpska je u sezoni roda za 2020. godinu u Rusku Federaciju izvezla 229 pošiljki raznih vrsta voća, od čega je 167 pošiljki kruške i izuzev tri sporne pošiljke nije bilo slučajeva njihovog vraćanja. Nakon vraćanja navedenih pošiljki u mjesecu novembru, iz Republike Srpske u Rusku Federaciju izvezeno je još 80 pošiljki kruške. Takođe, u sezoni roda za 2019. godinu u Rusku Federaciju izvezeno je 529 pošiljki voća (jabuka, kruška, breskva, šljiva), gdje nijedna pošiljka nije vraćena.

Pročitajte još...   Pašalić: Tri nova dokumenta tokom godine za efikasniju proizvodnju

Republika Srpska u potpunosti razumije i podržava mjere fitosanitarne inspekcije Ruske Federacije kojima se štiti domaća poljoprivredna proizvodnja i domaće tržište. Spremni smo da odgovorimo na sva pitanja i da dostavimo sve podatke kojima raspolažemo kako bi se novonastala situacija analizirala i prevazišla u što kraćem roku. Nadležne institucije spremne su preduzeti sve potrebne mjere u cilju maksimalne predostrožnosti, kako bismo odgovorili svim zahtjevima i omogućili našim proizvođačima nesmetan izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusku Federaciju, zaključeno je na današnjem sastanku.

Važno je napomenuti da se u Republici Srpskoj od 2016. godine redovno provode Programi posebnog nadzora nad prisustvom karantinskog štetnog organizma Monilinia fructicola (Winter) Honey – prouzrokovača američke smeđe truleži. Ovim programima do sada nije utvrđeno prisustvo Monilinia fructicola na plodovima kruške u Republici Srpskoj. U toku 2020. godine u okviru ovog Programa na području Republike Srpske ukupno je analizirano 135 uzoraka, od čega su 122 uzorka uzeta iz proizvodnih zasada, 10 uzoraka iz registrovanih rasadnika i tri uzorka iz uvoza. Svi analizirani uzorci su bili negativni.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji