Privremena obustava izvoza kruške u Rusiju | Agroportal.ba
Agro vijesti

Privremena obustava izvoza kruške u Rusiju

kruške
Federalna služba za veterinu i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije (Rosseljhoznadzor) na svom internet sajtu objavila je informaciju o privremenoj obustavi izvoza kruške sa teritorije Republike Srpske u Rusku Federaciju.

Povodom ove, još uvijek nezvanične informacije, danas je u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske održan sastanak ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisa Pašalića, sa saradnicima, direktora Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH Gorana Perkovića sa saradnicima i glavnog republičkog poljoprivrednog inspektora Dragana Mataruge.

Bez predstavnika Ruske ambasade

Sastanku su trebali prisustvovati i predstavnici Ambasade Ruske Federacije u BiH, koji su zbog novonastalih okolnosti i nedostatka zvanične informacije i potvrde o privremenoj obustavi izvoza kruške, otkazali svoje prisustvo. Iz istog razloga otkazana je i za danas najavljena posjeta preduzeću „Agroimpeks nova“ u Trebovljanima kod Gradiške.

Podsjećamo, u novembru 2020. godine od strane fitosanitarne inspekcije Ruske Federacije u Republiku Srpsku su vraćene tri pošiljke kruške, gdje je u pratećoj dokumentaciji navedeno da je u istima utvrđeno prisustvo karantinski štetnog organizma „Monilinia fructicola (Winter) Honey“.

Inspektorat Republike Srpske je preduzeo niz aktivnosti u cilju obezbjeđenja potpunog inspekcijskog nadzora nad vraćenim pošiljkama. Dolaskom istih na granični prelaz, fitosanitarni inspektori su zabranili stavljanje u promet i premještanje pošiljki koje su uskladištene u posebne komore u hladnjačama. Izvršen je detaljan fitosanitarni pregled spornih pošiljki u prisustvu eksperata iz ove oblasti i predstavnika svih uključenih institucija, te uzorkovanje za laboratorijsku analizu. Na osnovu Izvještaja o rezultatima laboratorijskih analiza nije potvrđeno prisustvo „Monilinia fructicola (Winter) Honey“.

Pročitajte još...   Toplotni stres kod krava

Zbog povrata navedenih pošiljki izdat je nalog za pojačan fitosanitarni nadzor prilikom izvoza pošiljki kruške za Rusku Federaciju, koji pored redovnog fitosanitarnog pregleda podrazumijeva i obavezno uzorkovanje plodova kruške u cilju utvrđivanja prisustva „Monilinia fructicola (Winter) Honey“ iz otvorenih komora iz kojih se pripremaju pošiljke za izvoz u Rusku Federaciju, kao obavezna mjera prije izdavanja fitosanitarnog sertifikata.

Rusija bitan partner

Republika Srpska je u sezoni roda za 2020. godinu u Rusku Federaciju izvezla 229 pošiljki raznih vrsta voća, od čega je 167 pošiljki kruške i izuzev tri sporne pošiljke nije bilo slučajeva njihovog vraćanja. Nakon vraćanja navedenih pošiljki u mjesecu novembru, iz Republike Srpske u Rusku Federaciju izvezeno je još 80 pošiljki kruške. Takođe, u sezoni roda za 2019. godinu u Rusku Federaciju izvezeno je 529 pošiljki voća (jabuka, kruška, breskva, šljiva), gdje nijedna pošiljka nije vraćena.

Pročitajte još...   Dok cijene rastu iz godine u godinu, nadležni u BiH ćute

Republika Srpska u potpunosti razumije i podržava mjere fitosanitarne inspekcije Ruske Federacije kojima se štiti domaća poljoprivredna proizvodnja i domaće tržište. Spremni smo da odgovorimo na sva pitanja i da dostavimo sve podatke kojima raspolažemo kako bi se novonastala situacija analizirala i prevazišla u što kraćem roku. Nadležne institucije spremne su preduzeti sve potrebne mjere u cilju maksimalne predostrožnosti, kako bismo odgovorili svim zahtjevima i omogućili našim proizvođačima nesmetan izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusku Federaciju, zaključeno je na današnjem sastanku.

Važno je napomenuti da se u Republici Srpskoj od 2016. godine redovno provode Programi posebnog nadzora nad prisustvom karantinskog štetnog organizma Monilinia fructicola (Winter) Honey – prouzrokovača američke smeđe truleži. Ovim programima do sada nije utvrđeno prisustvo Monilinia fructicola na plodovima kruške u Republici Srpskoj. U toku 2020. godine u okviru ovog Programa na području Republike Srpske ukupno je analizirano 135 uzoraka, od čega su 122 uzorka uzeta iz proizvodnih zasada, 10 uzoraka iz registrovanih rasadnika i tri uzorka iz uvoza. Svi analizirani uzorci su bili negativni.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''