Paljanski proizvođači povećali proizvodnju | Agroportal.ba
Agro vijesti

Paljanski proizvođači povećali proizvodnju

mlijeko
Proizvođači mlijeka na području Pala tokom 2020. godine proizveli su 250.000 litara mlijeka, što je za 50.000 litara više nego prethodne godine, rekao je vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Pale Igor Ikonić.

Ikonić je istakao da je proizvodnja povećana uprkos pandemiji virusa korona i smanjenoj potražnji na tržištu.

On je naveo da opština Pale konstantno radi na unapređenju oblasti stočarstva, podsjećajući da je u junu 2019. Skupština opštine Pale usvojila odluku o povećanju premije za otkup mlijeka sa 0,05 na 0,10 feninga po litru.

Pročitajte još...   Kobilje mlijeko iz Semberije

Prema njegovim riječima, u septembru prošle godine opština Pale je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i mljekarom “Pađeni”, uspjela da paljanskim poljoprivrednicima dodijeli 11 visoko steonih junica, za šta je iz budžeta izdvojeno 5.000 KM.

Opština Pale i Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti prošle godine značajno su uvećali premiju i budžetska sredstva, što je rezultiralo povećanjem proizvodnje mlijeka.

naglasio je Ikonić.

Ikonić je objasnio da je za prošlu godinu lokalna zajednica planirala da postigne i značajnije rezultate, ali da je to spriječila pandemija virusa korona.

Sa druge strane, mljekare, zbog pandemije virusa korona, nisu imale mogućnost da plasiraju gotove mliječne proizvode u istom kapacitetu kao prije, tako da nisu imali ni interes da proširuju broj kooperanata, odnosno proizvođača mlijeka.

dodao je Ikonić.

Pročitajte još...   Dodik: Porodični gigant mljekara "Pađeni" imaće podršku institucija

On je izrazio nadu da će, po okončanju pandemije, opština Pale nastaviti planiranu ekspanziju razvoja stočarstva.

Izvor: Nezavisne

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''