Ovogodišnja cijena maline očekivano niža nego prošle godine | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Ovogodišnja cijena maline očekivano niža nego prošle godine

U Opštoj poljoprivrednoj zadruzi “Srebrenica”, koja je otkupila 500 tona maline kažu da na cijenu utiče više faktora i da ona još nije definisana. Prvenstveno zbog lošeg kvaliteta usljed obilnih kiša, pišu nezavisne.

Direktor ove zadruge Ivan Todić rekao je novinarima da je cijena maline u posljednje dvije godine u opadanju i da je više razloga uticalo da toga dođe.

Prvi razlog je slabiji kvalitet maline. Zatim povećanje proizvodnje ovog voća u više evropskih zemalja. Objasnio je Todić.

Cijene otkupa

On ističe da su tokom ovogodišnje berbe neke hladnjače u BiH objavljivale dnevnu otkupnu cijenu koja je bila 1,6 KM za kilogram maline i ta cijena je zbog kiša i lošeg kvaliteta opala na 0,5 KM za kilogram.

Pročitajte još...   Najstarije poljoprivredno dobro u Sarajevu nastalo je 1893. godine

Todić kaže da će konačna otkupna cijena sigurno biti niža od prošlogodišnje koja je iznosila 1,9 KM za kilogram i da na to utiče cijena maline na svjetskoj berzi.

On je dodao da otkupljivači još nisu utvrdili cijenu. Iako su neki isplaćivali malinu u toku berbe po akonatativnoj cijeni od jedne KM za kilogram.

Prema Todićevim riječima, proizvođači maline su nezadovoljni i treba da se utvrdi cijena da ne budu ugroženi i obeshrabreni za dalju proizvodnju. Što je skoro neizvodljivo.

On naglašava da je najavljeno da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatiti podsticaj od 0,15 KM za kilogram maline proizvođačima. Što će ublažiti posljedice loše berbe i cijene maline.

Pročitajte još...   Proizvođači zadovoljni rodom maline, uprkos lošoj godini

Hladnjača “Bos agro fud” u Potočarima kod Srebrenice. Kao najveći otkupljivač jagodičastog voća u regiji Birač. Još nije objavila zvaničnu otkupnu cijenu, kao ni ostali hladnjačari.

Uzgajivači su došli do nezvaničnih informacija da će ta hladnjača isplaćivati 1,4 KM za kilogram maline sorte “vilamet” i 1,5 KM po kilogramu za sortu “miker”. Koje se uzgajaju na ovom području.

Prošle godine proizvođači malina bili su nezadovoljni cijenom od 1,9 KM za kilogram maline. Pa su početkom avgusta organizovali sastanke i mirne proteste.

Zbog svakodnevnih padavina i nepovoljnih vremenskih uslova ovogodišnja berba maline u srednjem Podrinju završena je ranije nego prethodnih godina. Te su zbog toga rod i kvalitet slabiji.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Reakcije na planirani agrarni budžet Republike Srpske

Agro vijesti

Poljoprivrednici semberije najavljuju proteste (VIDEO)