Ovogodišnja cijena maline očekivano niža nego prošle godine | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Ovogodišnja cijena maline očekivano niža nego prošle godine

U Opštoj poljoprivrednoj zadruzi “Srebrenica”, koja je otkupila 500 tona maline kažu da na cijenu utiče više faktora i da ona još nije definisana. Prvenstveno zbog lošeg kvaliteta usljed obilnih kiša, pišu nezavisne.

Direktor ove zadruge Ivan Todić rekao je novinarima da je cijena maline u posljednje dvije godine u opadanju i da je više razloga uticalo da toga dođe.

Prvi razlog je slabiji kvalitet maline. Zatim povećanje proizvodnje ovog voća u više evropskih zemalja. Objasnio je Todić.

Cijene otkupa

On ističe da su tokom ovogodišnje berbe neke hladnjače u BiH objavljivale dnevnu otkupnu cijenu koja je bila 1,6 KM za kilogram maline i ta cijena je zbog kiša i lošeg kvaliteta opala na 0,5 KM za kilogram.

Pročitajte još...   Počela berba kruške

Todić kaže da će konačna otkupna cijena sigurno biti niža od prošlogodišnje koja je iznosila 1,9 KM za kilogram i da na to utiče cijena maline na svjetskoj berzi.

On je dodao da otkupljivači još nisu utvrdili cijenu. Iako su neki isplaćivali malinu u toku berbe po akonatativnoj cijeni od jedne KM za kilogram.

Prema Todićevim riječima, proizvođači maline su nezadovoljni i treba da se utvrdi cijena da ne budu ugroženi i obeshrabreni za dalju proizvodnju. Što je skoro neizvodljivo.

On naglašava da je najavljeno da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatiti podsticaj od 0,15 KM za kilogram maline proizvođačima. Što će ublažiti posljedice loše berbe i cijene maline.

Pročitajte još...   Brano Račić iz Novog Sela najveći proizvođač guščije masti u Posavini

Hladnjača “Bos agro fud” u Potočarima kod Srebrenice. Kao najveći otkupljivač jagodičastog voća u regiji Birač. Još nije objavila zvaničnu otkupnu cijenu, kao ni ostali hladnjačari.

Uzgajivači su došli do nezvaničnih informacija da će ta hladnjača isplaćivati 1,4 KM za kilogram maline sorte “vilamet” i 1,5 KM po kilogramu za sortu “miker”. Koje se uzgajaju na ovom području.

Prošle godine proizvođači malina bili su nezadovoljni cijenom od 1,9 KM za kilogram maline. Pa su početkom avgusta organizovali sastanke i mirne proteste.

Zbog svakodnevnih padavina i nepovoljnih vremenskih uslova ovogodišnja berba maline u srednjem Podrinju završena je ranije nego prethodnih godina. Te su zbog toga rod i kvalitet slabiji.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Očekivani prinos kukuruza devet do 12 tona po hektaru

Agro vijesti

Crveno meso iz BiH neće još na evropsku trpezu