Oznaka geografskog porijekla semberskog kupusa
Agro vijesti

Oznaka geografskog porijekla semberskog kupusa

U Bijeljini je održan sastanak o zaštiti oznaka geografskog porijekla semberskog kupusa, što bi, prema mišljenju učesnika, uticalo na njegovu cijenu, potražnju i kvalitet, kao i pozitivnu afirmaciju lokalne zajednice. 

semberskog kupusa

Foto: Srna

Velika korist za zajednicu

Dragan Brenjo iz Agencije za bezbjednost hrane BiH smatra da bi zaštitna oznaka geografskog porijekla semberskog kupusa bila veoma korisna za proizvođače, potrošače i cijelu lokalnu zajednicu.

Prema dosadašnjim iskustvima, zaštita specifičnog geografskog porijekla poljoprivredno-prehrambenih proizvoda znatno podiže njihovu cijenu, potražnju i kvalitet, a utiče i na povećanje direktnih investicija u njihovu proizvodnju. Takođe, proizvodi zaštićenog geografskog porijekla pozitivno utiču na promociju i afirmaciju lokalne zajednice, rekao je Brenjo.

Primjer krompira

Vanredni profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Grujica Vico podijelio je s prisutnima iskustva iz procesa zaštite oznaka geografskog porijekla nevesinjskog krompira, u kojem je aktivno učestvovao.

Veoma sam zadovoljan strukturom učesnika na današnjem sastanku, prisustvovali su primarni poljoprivredni proizvođači, prerađivači, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, kao i stručnjaci iz Odjeljenja za poljoprivredu Gradske uprave i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Smatram da su to ključni akteri u procesu zaštite oznaka geografskog porijekla semberskog kupusa, istakao je Vico.

Definisanje i mapiranje proizvođača

Na sastanku je usaglašeno da će prvi korak u ovom procesu biti mapiranje proizvođača kupusa u Semberiji, koje obuhvata precizno definisanje proizvodnih površina i sjemenskog sortimenta, a koje će do 20. juna obaviti gradsko Odjeljenje za poljoprivredu.

Pročitajte još...   Pšenice zbog kiše ostala bez zaštite

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je da će nakon toga biti organizovan još jedan sastanak sa proizvođačima i prerađivačima, na kojem će biti precizirani naredni koraci.

Gradska uprava je odlučna da ovaj proces podržava organizaciono i finansijski do njegovog uspješnog završetka, jer je to naša obaveza prema poljoprivrednicima koji su jedan od stubova razvoja Bijeljine, naglasio je Petrović.

Podrška Ministarstva poljoprivrede RS

Dragan Zarić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obećao je podršku ovog ministarstva semberskim proizvođačima kupusa u procesu zaštite oznaka njegovog geografskog porijekla.

Na području Semberije se već uzgaja stara sorta kupusa koja se naziva žbijeljinski kupusž i za koju se smatra da je u ove krajeve prenesena iz Austro-Ugarske, još u doba vladavine carice Marije Terezije. Na poljoprivrednim proizvođačima je da se dogovore da li će zaštiti geografsko porijeklo ove sorte ili drugih hibridnih sorti koje se uzgajaju u Semberiji, pojasnio je Zarić.

Izvor: Nezavisne

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nagli pad temperature zabrinuo poljoprivrednike u BiH

Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode