Pašalić najavio sufinansiranje za voćare od 30 odsto (VIDEO)
Agro vijesti

Pašalić najavio sufinansiranje za voćare od 30 odsto (VIDEO)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da Vlada Srpske i ovo ministarstvo podržavaju proizvođače voća, uključujući i borovnica, sufinansira sa 30 odsto investiranja u zasade, nabavku sadnica, sisteme za navodnjavanje i protivgradne mreže.

Pašalić

Foto: Glas Srpske

Svaki proizvođač ima premije

Pašalić je obišao zasad proizvođača borovnica Ognjena Pejakovića u Opsječkom, opština Čelinac. On je istakao da svaki proizvođač koji proizvede kilogram voća ima određenu premiju koja varira iz godine u godinu, čime im se kompenzuje razlika u cijeni.

Kad je cijena niža, isplaćujemo veću premiju i obrnuto, rekao je novinarima Pašalić.

Borovnica ima perspektivu

On je naveo da je borovnica perspektivna voćna vrsta u Srpskoj i BiH i značajna je u ishrani, a postoje agroekološki i drugi preduslovi za intenzivnije podizanje novih zasada.

Pročitajte još...   Republika Srpska: Objavljen pravilnik o podsticajima

Pašalić je naveo da je ovo biljka sjevernih područija i da Srpskoj ima dosta borovnice u Podrinju, Krajini, Romaniji.

Za sada se borovnice iz Republike Srpske prodaju u svježem stanju ili se zamrzavaju. Nemamo nekih većih količina prerađenih borovnica u smislu sušenja, ali to je dobra varijanta, jer ta voćka nakon sušenja ima koncentrovaniji udio hranjivih materija, dodao je Pašalić.

Pašalić je dodao da u Srpskoj ima tek četrdesetak registrovanih proizvođača borovnice koji proizvode za tržište, a uz njih je i veći broj gazdinstava koji imaju male zasade za svoje potrebe.

Pomoć države potrebna za dalji razvoj

Ognjen Pejaković je rekao da uzgaja borovnicu od 2014. godine i da se sadašnji zasad nalazi u sedmoj godini vegetacije, dodajući da borovnica ima tu prednost što, između ostalog, podnosi niske temperature u ranom cvjetanju.

Pročitajte još...   Stočna pijaca Bijeljina 26.12.2017.

On očekuje da će uz pomoć resornog ministarstva i opštine, mimo svježe borovnice, krenuti prema daljoj preradi kao što je sušena borovnica.

Opština Čelinac

Načelnik opštine Čelinac Vlado Gligorić rekao je da proizvoda borovnice ima perspektivu u narednom periodu i da je to dobra priča od značaja za lokalnu zajednicu. On je rekao da ima uspješnih primjera poljoprivrednih proizvođača na području ove opštine koji uz pomoć resornog ministarstva i opštine unapređuju svoju proizvodnju.

Izvor: Glas SrpskeRTRS

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na policama marketa sve više domaćeg povrća

Agro vijesti

Temperature blizu 40-og podioka, poljoprivrednici strahuju od posljedica