Paprika ajvaruša "zlatna koka" za ratare | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Paprika ajvaruša “zlatna koka” za ratare

paprike

Crvena paprika, popularna ajvaruša, mogla bi biti “zlatna koka” malim poljoprivrednim proizvođačima s područja dobojske regije zato što je velika potražnja za tim povrćem.

paprike

U posljednje vrijeme velika je potražnja iz zemalja okruženja. U prvom redu iz Hrvatske, za crvenom paprikom, u neograničenim količinama. Većina naših poljoprivrednih proizvođača i neka udruženja su se preorijentisali na proizvodnju te crvene paprike, ajvaruše.

Rekao je Dragiša Marković, šef Područne jedinice resornog ministarstva za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Zasad o uzgoju ajvaruše ne razmišljaju poljoprivrednici iz Stanara i Obudovca, koje smo sreli na predavanju o razvoju klastera u poljoprivredi kao obliku udruživanja proizvođača, ali kažu da imaju na umu neke druge kulture koje se uzgajaju u zatvorenim prostorima, a koje bi takođe trebalo da im donesu profit.

Predstavićemo jedan biznis plan te proizvodnje paradajza i krastavca salatara. Želimo da povećamo broj povrtara koji će raditi plasteničku proizvodnju. Naša povrtarska roba jedino ide po pijacama u gradovima u okruženju.

Izjavio je Milan Nikolić, predstavnik Udruženja poljoprivrednika “Posavina” iz Obudovca.

Pročitajte još...   Gradsku vrevu zamijenio farmom autohtone sorte svinja

Mihajlo Gavrić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika iz Stanara, rekao je da planiraju preradu jagoda, da je suše i ponude konditorskoj industriji.

Malim proizvođačima je teško dospjeti na veliko tržište, poručuju iz resornog ministarstva. Zato je potrebno da se udruže u klaster i tako dođu do perspektivne proizvodnje koja će im donijeti siguran profit.

Pročitajte još...   "Nećeš razbojniče", solidarnost iz inata

Posredstvom IFA projekta, koji je dogovorila Vlada RS, a koji se realizuje kroz Jedinicu za koordinaciju poljoprivrednih projekata u okviru resornog ministarstva. U RS se planira formiranje sedam regionalnih klastera.

Mi ćemo nove proizvođače i one koji žele da prošire proizvodnju podržati plastenicima od 200 kvadrata, a oni koji već imaju zasnovanu proizvodnju dobiće jedan start-up paket u reprometarijalu u toj proizvodnji.

Zaključio je je Dragan Vučković, menadžer projekta razvoja konkurentnosti u ruralnom području.

Izvor: Nezavisne

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Pod trebinjskim platanima se predstavili domaći poljoprivredni proizvođači

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 28.09.2020.