Petak , 5 Juna 2020
Početak / Agro reportaže / Paprika ajvaruša “zlatna koka” za ratare

Paprika ajvaruša “zlatna koka” za ratare

Crvena paprika, popularna ajvaruša, mogla bi biti “zlatna koka” malim poljoprivrednim proizvođačima s područja dobojske regije zato što je velika potražnja za tim povrćem.

paprike

U posljednje vrijeme velika je potražnja iz zemalja okruženja. U prvom redu iz Hrvatske, za crvenom paprikom, u neograničenim količinama. Većina naših poljoprivrednih proizvođača i neka udruženja su se preorijentisali na proizvodnju te crvene paprike, ajvaruše.

Rekao je Dragiša Marković, šef Područne jedinice resornog ministarstva za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Zasad o uzgoju ajvaruše ne razmišljaju poljoprivrednici iz Stanara i Obudovca, koje smo sreli na predavanju o razvoju klastera u poljoprivredi kao obliku udruživanja proizvođača, ali kažu da imaju na umu neke druge kulture koje se uzgajaju u zatvorenim prostorima, a koje bi takođe trebalo da im donesu profit.

Predstavićemo jedan biznis plan te proizvodnje paradajza i krastavca salatara. Želimo da povećamo broj povrtara koji će raditi plasteničku proizvodnju. Naša povrtarska roba jedino ide po pijacama u gradovima u okruženju.

Izjavio je Milan Nikolić, predstavnik Udruženja poljoprivrednika “Posavina” iz Obudovca.

Mihajlo Gavrić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika iz Stanara, rekao je da planiraju preradu jagoda, da je suše i ponude konditorskoj industriji.

Malim proizvođačima je teško dospjeti na veliko tržište, poručuju iz resornog ministarstva. Zato je potrebno da se udruže u klaster i tako dođu do perspektivne proizvodnje koja će im donijeti siguran profit.

Posredstvom IFA projekta, koji je dogovorila Vlada RS, a koji se realizuje kroz Jedinicu za koordinaciju poljoprivrednih projekata u okviru resornog ministarstva. U RS se planira formiranje sedam regionalnih klastera.

Mi ćemo nove proizvođače i one koji žele da prošire proizvodnju podržati plastenicima od 200 kvadrata, a oni koji već imaju zasnovanu proizvodnju dobiće jedan start-up paket u reprometarijalu u toj proizvodnji.

Zaključio je je Dragan Vučković, menadžer projekta razvoja konkurentnosti u ruralnom području.

Izvor: Nezavisne

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Na području Novog Grada proizvodnja povrća u porastu

Pored proizvodnje mlijeka i proizvodnja povrća na području Novog Grada je u porastu. Slobodan i …