Podnošenje zahtjeva za besplatnu analizu zemljišta do 15. juna | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Podnošenje zahtjeva za besplatnu analizu zemljišta do 15. juna

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopštilo je da poljoprivredni proizvođači do 15. juna mogu da podnesu zahtjeve za besplatnu analizu poljoprivrednog zemljišta na gazdinstvima.

Pravo na analizu imaju ona poljoprivredna gazdinstva koja u Agenciju za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) prijave površine pod korištenjem, zaključno sa 15. majem, u skladu sa ovogodišnjim Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela.

U saopštenju se precizira da zahtjev za ostvarivanje prava na besplatnu analizu poljoprivrednog zemljišta poljoprivrednici treba da podnesu Agenciji za Agrarna plaćanja Srpske na obrascu 33 iz priloga Pravilnika za ostvarivanje podsticaja.

Pročitajte još...   Zbog obilnih kiša u Semberiji smanjen prinos krompira

Iz resornog ministarstva napominju da pravo na podsticaje za finansiranje analize kontrole plodnosti nemaju ona poljoprivredna gazdinstva koja su po osnovu Programa pedoloških analiza to pravo ostvarila u prethodne četiri godine.

Ovaj program predstavlja nastavak započete sistemske kontrole plodnosti, s ciljem doprinošenja povećanju kvaliteta i kvantiteta prinosa gajenih biljaka po jedinici površine za koju se isplaćuju subvencije, popravci plodnosti, zaštiti zemljišta i podzemnih voda od zagađenja prouzrokovanih nepravilnom upotrebom organskih i mineralnih đubriva i nadogradnji GIS baze podataka o plodnosti zemljišta.

Izvor: Nezavisne

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ko zasije GMO soju ostaje bez podsticaja

Agro reportažeAgro vijesti

Žene preduzetnice nižu uspjehe u proizvodnji hrane