Paradajz i maline sa banjalučkog asfalta | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Paradajz i maline sa banjalučkog asfalta

Nadomak Banjaluke već neko vrijeme odvija se poljoprivredna proizvodnja koja teži da postane ozbiljan biznis, piše glassrpske.

Organska hrana

Grupa mladih ljudi okupila se i osnovala Poljoprivrednu zadrugu “Sunčani brijeg”, sa željom da na svojim parcelama u Prijakovcima, Debeljacima, Karanovcu i Novoseliji uzgajaju organsku hranu koja će najkraćim putevima dolaziti od njive do trpeze.

Zadrugari, njih 11, koji su odlučili da krenu sa takozvanom urbanom poljoprivredom, proizvodnjom u urbanim i naseljenim mjestima, daleko od sela, ukupno raspolažu sa 35 dunuma zasada malina, 1.000 metara kvadratnih plastenika sa raznim povrćem, pet dunuma povrća na otvorenom, šest dunuma sa zasadima šljiva i krušaka, te oko 40 pčelinjih društava.

“Pravo zdravo”

Prema riječima direktorice ove zadruge Zorice Lakić, njihovi proizvodi se promovišu pod sloganom “Pravo zdravo”, a glavni cilj je podsticanje kupaca da kupuju zdravu hranu, domaćeg i provjerenog porijekla.

Većinu proizvoda prodajemo putem direktne prodaje jer smatram da je to najbolji način da kupcima isporučimo kvalitetan i svjež proizvod u svakom trenutku, istakla je ona, dodajući da zadrugari gotovo da i nemaju problema sa prodajom svojih proizvoda jer je dosta pažnje posvećeno marketingu.

Kako je pojasnila, pored vrijednog rada, to je jedna od najvažnijih stvari jer je istraživanje tržišta najlakši način da se sazna šta kupci žele.

Pročitajte još...   Jedemo samo 8% domaće hrane

Planovi za naredne godine su veliki i ambiciozni. Kako naže ova mlada farmerka, u narednom periodu će dosta pažnje i truda biti uloženo u brendiranje proizvoda i sertifikovanje proizvodnje.

Dodaje da potražnje za njihovim proizvodima ne nedostaje, što im daje dodatnu motivaciju.

Neophodno je da osavremenimo i dopunimo postojeću mehanizaciju. Planirali smo i podizanje zasada borovnica i šipka te proizvodnju jagoda u plastenicima, ali i proširenje već postojeće proizvodnje povrća u plastenicima, kaže Lakićeva, koja se okušala i u proizvodnji soka od malina, koji se pokazao kao odličan proizvod.

Iako je zadruga formalno osnovana u januaru 2018. godine, njeni osnivači su do sada uspjeli da ostvare značajnu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Udruženjem  “Zdrava logika” i Centrom za razvoj poljoprivrede i sela koji im pomažu u plasiranju i promovisanju njihovih proizvoda. Takođe, pri samom osnivanju zadruga je ostvarila partnerstvo i sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Banjaluci, koji je u toku projekta pružao punu stručnu podršku.

Pročitajte još...   Pašalić: Više sredstava za ulaganja u kapitalne investicije

Batat i marakuja

Zahvaljujući Milki Tamamović, u ponudi zadruge mogu se naći i neki nesvakidašnji proizvodi poput batata, ašvagande, kivana, marakuje… Ova zadrugarka ima dugogodišnju tradiciju u proizvodnji ovih kultura.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednim proizvođačima iz Srebrenika 100.000 KM podrške

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 21.09.2020.