Pašalić: Izmijeniti Zakon o šumama | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pašalić: Izmijeniti Zakon o šumama

Plan podsticaja

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas u Prijedoru da su potrebne značajne izmjene Zakona o šumama, koji je već 11 godina na snazi.

Plan podsticaja

Pašalić je sa rukovodstvom Šumskog gazdinstva Prijedor razgovarao o tome koje bi to izmjene bile. Ovo preduzeće je prošle godine ostvarilo najveću dobit od oko 1,1 milion KM.

Јedna od tema bila je i mehanizacija. U nekim šumskim gazdinstvima takva konfiguraciju da im je neisplativo da imaju svoju mehanizaciju. Te da je mnogo jeftinije da koriste usluge izvođača. U nekima je obrnuta situacija tako da postoje specifičnosti koje se moraju uvažiti.

On je istakao da će sve o čemu je danas bilo govora u Prijedoru umnogome olakšati dalje postupke koje će Ministarstvo realizovati u narednom periodu.

Pročitajte još...   Vremenski uslovi "stucali" orah

Pašalić je razgovarao sa direktorom Šumskog gazdinstva Prijedor Sašom Bursaćem i saradnicima. Oni su ga upoznali o problemima sa kojima se to gazdinstvo suočava. Te smjernicama kako da se unaprijedi rad na terenu.

Direktor Šumskog gazdinstva Prijedor Saša Bursać rekao je da se pozitivno posluje. Te da postoje stari i novi problemi koje pokušavaju da prevaziđu. Te da su naišli na razumijevanje resornog ministarstva.

Tražili smo pomoć od ministra prije svega oko raspolaganja našim sredstvima koje smo zaradili u Šumskom gazdistvu Prijedor. A druga stvar je dogovor oko nekih zakonskih prepreka i nedoumica kao i nekih nedorađenih stvari pokušavamo da se usaglasimo i oko nekih detalja koji su nama jako bitni za proizvodnju.

U Šumskom gazdinstvu Prijedor trenutno je zaposleno 225 radnika. Površinski je, na teritoriji šest opština prijedorske regije, najveće gazdinstvo u “Šumama Republike Srpske”.

Pročitajte još...   Kontejnerska proizvodnja sadnica, preporod za šume u RS

Izvor: RTRS.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''