“Šume Srpske” godišnje ulože oko 12 miliona KM u zaštitu šuma | Agroportal.ba
Agro vijesti

“Šume Srpske” godišnje ulože oko 12 miliona KM u zaštitu šuma

Preduzeće “Šume Republike Srpske” na godišnjem nivou ulaže oko 12 miliona KM u zaštitu šuma od bespravne sječe, požara i biljnih bolesti. Rekao je vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Zoran Stojčić na okruglom stolu povodom obilježavanja Međunarodnog dana šuma.

Ove godine u planu je da zasadimo oko 2,5 miliona sadnica proizvedenih u našim rasadnicima. U pošumljavanje uložiti oko pet miliona KM.

On je novinarima rekao da šume imaju veliki značaj u cjelokupnom sistemu Srpske. Zbog toga ovo preduzeće ima ogromnu ulogu u funkciji očuvanja i zaštite šuma.

Bitno je da ostvarimo kontinuitet prinosa i prihoda u smislu da ne smijemo sjeći više šuma nego što nam je godišnji zapreminski prirast.

On je naveo da preduzeće “Šume Republike Srpske” ima oko milion hektara šuma. Sa zalihama šumskog bogatstva od oko 195 miliona sveukupne drvne mase. I godišnjim prirastom oko pet miliona metara kubnih.

Pročitajte još...   Novi kredit za realizaciju projekta "Odbrane od poplava rijeke Drine"

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana šuma, Stojčić je sa predsjednikom Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ Rajkom Kuzmanovićem potpisao Sporazum o saradnji ANURS-a i “Šuma Republike Srpske”.

Kuzmanović je rekao da Srpska ima značajan šumski fond, koji treba čuvati i zaštiti od uništavanja. On bitno utiče na ekološke procese u državi.

U Republici Srpskoj veliki dio zauzimaju šume. Zbog toga je potrebno da se unaprijedi šumarstvo kako bi smanjili štetne uticaje da se više siječe, nego što se sadi šuma.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srpske, ANURS-a, banjalučkog Univerziteta, Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Kao i predstavnici Poljoprivrednog Instituta Republike Srpske, akademici, studenti. Te stručnjaci u oblasti šumarstva.

Pročitajte još...   Manja proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata

Izvor: RTRS.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

1 Comment

Comments are closed.