Drvna industrija u RS zabilježila rast proizvodnje i prodaje | Agroportal.ba
Agro vijesti

Drvna industrija u RS zabilježila rast proizvodnje i prodaje

drvna industrija
U Republici Srpskoj su za 11 mjeseci prošle godine proizvedena ukupno 1,84 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili za 2,3 odsto više nego u istom periodu 2019, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Među proizvodima najzastupljeniji su bili trupci, kojih je proizvedeno u masi od 605.628 metara kubnih od četinarskog i 295.752 metra kubna od lišćarskog drveta.

U posmatranom periodu među proizvedenim sortimentima su i 580.582 metra kubna ogrevnog drveta lišćara, te 216.808 metara kubnih četinarskog drveta pogodnog za celulozu, hemijsku preradu i drvene ploče.

Pročitajte još...   Prihvaćena inicijativa za zabranu izvoza trupaca iz BiH

U Srpskoj je tokom 11 mjeseci prošle godine prodato ukupno 1,78 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili 0,4 odsto više nego u istom periodu 2019.

Najzastupljeniji u prodaji bili su trupci.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da je ovo dobar rezultat ostvaren u proizvodnji, ali i prodaji uprkos svim problemima koji su obilježili 2020. godinu.

To povećanje proizvodnje i prodaje u šumarstvu govori i o tome da se tražnja održala i da je sve to zajedno dalo mogućnost da se prerada drveta i proizvodnja namještaja približe rezultatima iz 2019. godine.

naveo je Šinik.

Pročitajte još...   Stočarstvo u životu drži samo nekoliko farmi

Izvor: RTRS

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Snijeg obradovao poljoprivrednike

Agro vijesti

Staša Košarac: Razvijati poljoprivredni i turistički potencijal