Snijeg obradovao poljoprivrednike | Agroportal.ba
Agro vijesti

Snijeg obradovao poljoprivrednike

Snijeg

Snijeg i niske temperature u januaru imaju pozitivan uticaj na voćarske i ratarske kulture. Ukoliko se iste vremenske prilike nastave i do kraja januara, proljeće bi trebalo da bude povoljno za ove poljoprivredne kulture.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kaže da snijeg i niske temperature u ovo doba godine pogoduju voćarskoj kulturi.

U pravo vrijeme je pao snijeg. Malo je zahladilo i konačno smo dočekali januar koji obećava. Mogli bismo imati povoljno proljeće. A samim tim i godina koja je pred nama bi nam donijela prinose, kazao je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu će vjerovatno biti još ledenih dana, što će imati dobar uticaj na voćke.

Za dobru voćarsku proizvodnju nama je potrebno oko 30 hladnih dana. To jeste iznad 600 sati kako bismo mogli reći da su biljke mirovale i da nije bilo vegetacije u toku zime, dodao je Dojčinović.

Kako kaže, zbog najavljenih padavina i nižih temperatura malo će kasniti s rezidbom. Ali vjeruje da neće biti dužih kašnjenja i da će sve uraditi na vrijeme.

Pročitajte još...   Nepovoljna godina za brčanske voćare
Snijeg je dobrodošao

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da, iako u ovom trenutku nisu zabilježeni neki značajniji temperaturni minusi, na vrijeme su posijane ozime kulture, pšenica i ječam, i onu se nalaze u odličnim fenofazama razvoja.

Snijeg je u ovo doba godine uvijek dobrodošao. Kako zbog prikupljanja rezervi vlage za proljeće i ljeto, tako i za zaštitu ozimih kultura. A u zavisnosti od toga u kojoj se fazi nalaze i u zavisnosti od spoljnih temperatura, kazao je Marinković.

Naime, kako kaže, snijeg svakako pogoduje jer obezbjeđuje zemljišnu vlagu biljkama, koja je neophodna za dobar razvoj.

U narednom periodu najavljuju niske temperature, a snijeg će imati dobar uticaj jer će pružiti zaštitu kulturama u ovoj fazi. Svakako, snijeg u ovo doba godine ima blagotvorno dejstvo, dodao je Marinković.

Kako kažu predstavnici ovih udruženja, početak ove godine je obećavajući. Oni se nadaju da će prinosi biti veći u odnosu na prethodnu godinu te da neće im neće praviti problem nagle promjene vremenskih prilika.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici odustali od protesta

Podsjećamo, prethodnih godina ratari i voćari su se susretali s brojnim problemima. Kako zbog visoke temperature u januaru, tako i zbog nepredvidivih vremenskih prilika. Zbog blage zime imali su problem s biljnim bolestima i parazitima koji su uzrokovali veliku štetu i uticali na pad prinosa.

Izvor: Nezavisne

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji