Pčelari iz cijelog svijeta dolaze na Kongres pčelarstva u Sarajevo | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pčelari iz cijelog svijeta dolaze na Kongres pčelarstva u Sarajevo

Sarajevo će ovog vikenda ugostiti istaknute eksperte iz sektora pčelarstva i proizvodnje i prerade pčelinjih proizvoda iz zemlje i svijeta.

Ovaj događaj najavljen za 16. i 17. novembar, već je dobio potvrde istaknutih stručnjaka i nosilaca aktivnosti u pčelarstvu iz susjednih zemalja, a očekuju se i predavači iz Turske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Kongres će biti prilika za diskusiju o šansama za jačanje sektora pčelarstva i proizvodnje i prerade meda, te mogućnostima i preprekama za izvoz i veću prepoznatljivost bosanskohercegovačkog meda u regiji i svijetu. Glavni akcenat je ovog 4. Kongresa stavljen na apiterapiju i standardizaciju pčelinjih proizvoda.

Poručuju iz Organizacionog odbora Kongresa.

Ove godine imamo prijavljeno više od 30 radova autora koji će biti prezentirani u nekoliko grupa: apiterapije i standardizacije pčelarskih proizvoda, patologija pčelinjih zajednica, kvalitet pčelinjih proizvoda, marketing, zahtjevi kvalitete, naučna istraživanja u različitim oblastima pčelarstva.

Cilj Kongresa je okupiti akademsku zajednicu – stručnjake iz oblasti pčelarstva, poljoprivredne proizvođače, prehrambenu industriju i iskusne pčelare kako bi prezentirali svoja znanja s ciljem da se stečene informacije i znanja iskoriste za razvoj pčelarstva i razvoj ruralnih zajednica.

Pročitajte još...   U Brčkom razvili vlastitu proizvodnju opreme za pčelare

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Očekivani prinos kukuruza devet do 12 tona po hektaru

Agro vijesti

Crveno meso iz BiH neće još na evropsku trpezu