Pčelarstvo je mnogo više od meda | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pčelarstvo je mnogo više od meda

med
Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju pčelarstva i nevjerojatne pčelare čiji se rad potpuno ističe. Njihova priča zaslužuje beskrajne redove teksta, ali danas, kampanja Hrana Gurmana, koju provodi Sweden/USAID FARMA II projekt, izdvaja samo nekoliko zanimljivih priča bh. pčelara.

Rad pčelara je vrlo dinamičan i svakodnevno se mijenja, ovisno o potrebama pčela. Iako je med primarni pčelarski proizvod, bh. pčelari su otišli nekoliko koraka naprijed kada su kreirali nevjerovatne pčelinje proizvode i mješavine meda, koje će vas ostaviti bez riječi.

Api-Inhal centar

Mnogi ljudi ne znaju da je aerosol koji se nalazi u košnicama dobar za naše zdravlje. Zahvaljujući Pčelarstvu Tatarević koje se nalazi u Barevu polju kod Jajca, sada možemo uživati u aerosolu iz košnice u udobnosti šest drvenih kuća tj. api komora u njihovom novootvorenom „Api-Inhal centru“.  Api terapija jača imunitet, liječi različita stanja i bolesti i općenito poboljšava zdravlje. Šira terapija između ostalog uključuje i med, propolis i matičnu mliječ, a porodica Tatarević u svojoj ponudi ima sve to. Sa 125 košnica, Suada i Ensad Tatarević među prvim su proizvođačima matične mliječi u srednjoj Bosni. Njihovi proizvodi uključuju i posebnu mješavinu meda s koprivom i polenom.

Pročitajte još...   Srpska da podrži proizvodnju hercegovačkog meda od kadulje

Košnice od raževe slame

Pčele su posebna stvorenja. Opsesivne oko izrade savršenih, ujednačenih heksagona voska, podjednako su opsjednute prostorom kojim se kreću unutar svojih domova. Predrag Trninić se pobrinuo da njegove pčele imaju ugodan dom kada je vratio u život stare košnice pletene od ražene slame, zbog kojih se pčele osjećaju kao u svom prirodnom staništu. Predrag je vlasnik Pčelinjaka Kraljica, koji se nalaze u selu Topola, u blizini Nove Gradiške. Oni proizvode razne proizvode od meda, polen, propolis, matičnu mliječ i vosak, a svi proizvodi imaju poseban ukus zbog pletenih košnica iz kojih dolaze.

Zanimljive medne inovacije

Sabina Krivdić, bivša novinarka, poznata je po inovacijama u svom rodnom gradu, Visokom. Njen med je prepoznatljiv po tome što je nefiltriran, upravo onakav kakav prije nije mogla pronaći na tržištu. Sabina se nije zaustavila na tome, nego je odlučila kreirati i razne medne delicije poput meda s bijelom i tamnom čokoladom, meda sa lavandom, orahom ili u kombinacijama sa raznim vrstama sušenog voća i začinima. Nedavno je otvorila radnju sa svojim mednim proizvodima, pod nazivom Medni Dućan i tako zaokružila priču.

Pročitajte još...   Bijela leptirastra vaš – štetočina koja uništava povrće

Upoznali smo vas samo sa nekoliko vrijednih i kreativnih pčelara, ali u Bosni i Hercegovini njih ima mnogo više. Ono što im je zajedničko jeste njihova posvećenost kvaliteti i raznolikosti pčelarskih proizvoda. Podržimo ove vrijedne radnike konzumiranjem njihovih nevjerojatnih proizvoda i obogatimo naše ljetne obroke pravim gurmanskim delicijama od meda.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nove tehnologije na novosadskom poljoprivrednom sajmu - Dronovi, roboti, električna vozila...

Agro vijesti

Za nabavku bjeloruskih traktora šest miliona KM