Pogubna zima za pčele u Brčkom | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pogubna zima za pčele u Brčkom

Pčelari u Brčko distriktru započeli su proljetnji pregled svojih pčelinjaka nakon čega su ustanovili da su tokom zime izgubili nekoliko desetina pčela.

Od 150 pčelinjih društava dugogodišnjem pčelaru Miloradu Đuriću iz Brčkog pčele su uginule u oko 60 košnica. Slično su prošli i ostali uzgajivači, neko je izgubio manje, neko više, ali niko ne zna pouzdano šta je uzrok.

Za dvije decenije koliko se bavim pčelama do ove godine nisam izgubio ni jednu košnicu i bio sam zaista očajan. Čak sam sumnjao da je nešto do mene, ali sam onda saznao da su i drugi imali štete. Ne znamo šta je uzrok. Nagađamo, ali niko pouzdano ne zna od čega su pčele uginule – kaže Đurić i tvrdi da uzrok nisu varo i pesticidi.

I Nikola Kerezović, predsjednik Udruženja pčelara „Matica“ kaže da gotovo da nema pčelara koji ove zime nije imao štetu.

Ima pčelara kojima su sve pčele stradale, neki su izgubili više od stotinu košnica. Kod mene su uginule u samo šest košnica.

Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu kaže da je upoznat sa problemom pčelara. Ističe da je jedini način da se utvrdi uzrok uginuća ispitivnje uzorka u odgovarajućim institutima.

Pročitajte još...   Srpska želi da primijeni iskustva Srbije u razvoju zadrugarstva

Najveći podsticaj po košnici

Iako su gubici i štete velike pčelari se trude da oporave pčelinjake. Đurić kaže da sa podsticajem od 30 KM po košnici brčanski pčelari imaju najbolji podsticaj u BiH. U normalnim uslovima prosječno po košnici dobije 15 kilograma meda bagrema i lipe i time je zadovoljan. Kaže da je najveći problem pčelara to što nema otkupa.

U Srbiji i Hrvatskoj otkup meda je organizovan. Možda će jednom biti i kod nas ako neko prepozna u tome posao na kome može da zaradi. Prodajmo med na kilogram i ne možemo izgubiti ili propasti na tom, ali ne možemo ni reći „e, baš sam zaradio“ – kaže Đurić.

Iako je dobit mala, a posao ogroman Đurić ne odustaje od pčelinjaka. Za glavni proljetnji pregled treba mu najmanje deset dana.

Dnevno mogu obraditi najviše deset košnica. Mora se izvući i pregledati svaki okvir, vidjeti da li pčele imaju hrane i šta nedostaje. Vrlo je naporno ali onom ko to voli nije teško. Zavolio sam to još dok mi se otac bavio pčelama. Imao je  nekoliko trnki. Kasnije sam i ja, dok sam još radio, uvijek imao 10 do 15 košnica. Kada sam otišao u penziju bilo mi je dosadno i nisam se sjetio bolje stvari kojom bi ubio vrijeme.

Pročitajte još...   BIMAL – certificirana domaća BEZ GMO proizvodnja

U sezoni pored pčela u Trnjacima svakodnevno provedi cijeli dan. Kada dođe vrijeme u potrazi za bagremom i lipom vozi ih na pašu. Ranije ih je vozio u Skugrić, a u zadnje vrijeme na Trebavu. Veliko olakšanje mu je to što ima vlastiti kamion za prevoz košnica i pčela. Smatra da je veoma važno pratiti kvalitet medaa on najviše brine o njegovoj zdravstvenoj ispravnosti. Posljednjih deset godina jednom godišnje šalje uzorke na analizu i svi nalazi koje je dobio bili su dobri.

Mi štitimo pčele od varoe sa pesticidom i uvijek sam se plašio da ne dođe u med. Ali je nalaz koji sam ove godine dobio iz Mostara pokazao da je to daleko ispod dozvoljenog stepena.

Udruženje dobija prostorije

Udružnje pčlara „Matica“ jedno je od ukupno tri pčelarska udruženj u Brčko distriktu. Okuplja oko 130 pečelara koji će prema najavama predsjednika udruženja Nikole Kerezovića, uskoro dobiti svoje prostorije gdje će moći da se okupljaju i razmjenjuju informacije i iskustva.

Izvor: Srpskainfo.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske