Poljoprivrednici u Brčkom povećavaju proizvodnju sredstvima EU | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poljoprivrednici u Brčkom povećavaju proizvodnju sredstvima EU

Poljoprivrednici i u Brčkom imaće mogućnost da povećaju proizvodnju nepovratnim sredstvima od 1,750 miliona KM iz pretpristupnih fondova EU.

To je samo eksperimantalno, poslije čega će uslijediti dodjela preostalog dijela sredstava u ukupnom iznosu od 30 miliona KM. Dobra šansa za velike i manje proizvođače, tvrde farmeri i pčelari.

Dugogodišnji pčelar iz Brčkog Nikola Kerezović, zadovoljan je jer će ozbiljniji proivođači meda nakon dobijanja sredstava imati mogućnost da svoju proizvodnju uvećaju. A da to ne zahtijeva njihova dodatna ugaganja.

Pretpostavljam da će sredstva biti dovoljna da čovjek može kupiti i kamion, neku opremu, vrcaljke, hladnjače, kontejnere i druge stvari. Mislim da je to veoma dobro i korisno.

Šansa je to za većinu proizvođača. Posebno za one koji ispunjavaju propisane uslove za ta sredstva, kažu neki od najvećih proizvođača mesa u Republici Srpskoj.

Pročitajte još...   Mljekara u Srebrenici otkupljivaće od 1,5 do 2,5 miliona litara mlijeka godišnje

Goran Mitrović iz Donjeg Žabara ovu ponudu će objeručke prihvatiti. Sadašnju proizvodnju od 2.500 junadi godišnje želi da poveća na oko 3.500 grla. Te da zadrži postojeću proizvodnju svinja od 10.000 komada godišnje.

30 miliona KM su ukupna planirana sredstva, sada će biti isplaćeno oko dva miliona, poslije čega će vjerovatno biti raspisan sljedeći poziv za preostala sredstva – ističe Mitrović.

U prvoj dodjeli sredstava pojedinac najviše može da dobije od 90 do 190.000 KM, ako u projekat uloži svojih 40 odsto sredstava.

U principu piše se biznis plan i kalkulacije, ako su one opravdane. Ukoliko nisu, što komisija procijeni, ona ne dozvoljava da farmer ulazi u neki posao, gdje unaprijed neće biti uspjeha – pojašnjava Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu u Vladi Distrikta Brčko.

Zainteresovni već mogu da konkurišu putem elektronske pošte, nakon čega će uslijediti analiza projekata.

Pročitajte još...   Milk Land iz Tuzle obezbjeđuje 955 plata

Sredstva se daju za proizvodnju žitarica, uljarica, pčelarstvo, zasade vinove loze, proizvodnju mlijeka i mliječnoh proizvoda i svih vrsta mesa.

Izvor: RTRS.

Shares
Slične objave
Agro savjetiAgro vijesti

Priručnik za proizvođače mlijeka

Agro reportažeAgro vijesti

Povratak kući, voćnjaku i bilju