"Zimska pijaca" u Gradišci, izobilje zdrave hrane Lijevče polja i Potkozarja | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

“Zimska pijaca” u Gradišci, izobilje zdrave hrane Lijevče polja i Potkozarja

Najkvalitetnija zdrava hrana iz Lijevče polja, Potkozarja i sa Kozare ponđena je u okviru manifestacije “Zimska pijaca” u Gradišci. Na desetak štandova svoje proizvode ponudili su povrtlari koji povrće proizvode na organski način, pčelari, uzgajivači aronije, proizvođači alkoholnih i bezalkoholnih pića i tvorci najljepših ručnih radova.

'Zimska pijaca' u Gradišci  - izobilje zdrave hrane Lijevče polja i Potkozarja

Svetozar Nikodinović u selu Kozara, najudaljenijem selu na ovoj planini proizvodi aroniju i med. On kaže da bismo danas trebali imati samo dva prioriteta.

Proizvodnja zdrave hrane i natalitet su prioritet. Zašto da se trujemo. I ovako izumiremo. U mom selu Kozara ima dvadesetčetvero djece koja su zdrava, igraju se na svježem vazduhu, pomažu roditeljima u svakodnevnim poslovima, voze traktore i ne znaju šta je droga. Ako siđu u grad sve će biti drugačije. Apelujem na veći publicitet naših sela, pogotovo onih na Kozari, rekao je Nikodijević.

Željko Blagojević u Grbavcima, selu u Potkozarju proizvodi najbolju domaću rakiju, mlijeko, meso, povrće i voće, koje nemaju veze sa hemijskim preparatima. U Grbavcima je organizovao i ljetnu scenu gdje dolaze poznati glumci i muzički stvaraoci, otvorio je i dječije selo.

Ne znamo šta imamo, jer stremimo  samo za uvoznom robom. Tvrdim da potkozarska voda, vazduh ili voćka vrijede više od bilo kojeg slatkiša ili gaziranog napitka. Mi živimo u skladu sa prirodom i to želimo da proširimo i na ostale ljude. Želimo zdrave generacije, rekao je Blagojević.

'Zimska pijaca' u Gradišci  - izobilje zdrave hrane Lijevče polja i Potkozarja

Proizvode izložila i udruženja proizvođača zdrave hrane

Svoje proizvode izložilo je i Udruženje proizvođača ekološke i organske hrane “Eko bašta”, te još nekoliko udruženja i asocijacija koji su se vratili izvornoj poljoprivredi bez hemije.

Pročitajte još...   Zaključci Prvog poljoprivredno-prehrambenog foruma

Profesor Danko Cumbo već nekoliko godina i učenike, kojima predaje poljoprivredne premete, približava zdravoj hrani.

Naša misija je da proizvodimo i propagiramo zdravu hranu i zdrav život. Postavimo sebi pitanje, zašto djecu, pa i sve druge ljude hraniti nezdravom hranom, zašto ne razviti kult proizvodnje ekološke i organske hrane. Naše udruženje je upravo zbog toga osnovano, rekao je Cumbo.

“Zimska pijaca” postaje tradicija u Gradišci

Jovana Galić, direktorica “Gradske tržnice” u Gradišci kaže da je namjera preduzeća da  zelena pijaca bude mjesto gdje će se kupovati domaća zdrava hrana.

Ovo je poruka i proizvođačima i potrošačima da nam je na prvom mjestu zdravlje ljudi. Želimo da damo prednost zdravoj hrani, da pružimo šansu dobrim proizvođačima koji ne robuju velikim prinosima na uštrb kvaliteta i zdravlja ljudi. Ukorak sa zdravom hranom treba da ide i proizvodnja ručnih radova koji su dio naše tradicije. Ova manifestacija će postati tradicionalna i biće uvod u velike praznike koji nam dolaze, rekla je Galićeva.

Brojni posjetioci su po popularnim cijenama mogli kupiti prehrambene artikle, pića i ručne radove, ali i degustirati domaće proizvode, kuvano vino i rakiju i zdrave sokove.

Pročitajte još...   Potpuni sunovrat cvjećarstva

Ideja organizatora je da “Zimska pijaca” postane uvod u praznične dane, te da bude od koristi i proizvožačima i potrošačima. Sudeći po reakciji kupaca i posjetilaca u tome se već uspjelo prvoga dana.

Boško Grgić

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Očekivani prinos kukuruza devet do 12 tona po hektaru

Agro vijesti

Crveno meso iz BiH neće još na evropsku trpezu