Četvrtak , Septembar 19 2019
Najnovije vijesti
Početak / Agro vijesti / Loša sezona za duvan na području Semberije i Posavine?

Loša sezona za duvan na području Semberije i Posavine?

Bijeljinsko preduzeće “Duvan” AD otkupilo je u ovogodišnjoj sezoni 410 tona duvana. To je za skoro 20 posto manje od planiranih 480 tona, kaže Čedo Gotovčević, direktor bijeljinskog “Duvana”, piše avaz.ba

Kaže da je ovogodišnju sezonu izvukla jesen, kada je u septembru pala veća količina kiše. Pomoglo je i to što sve do druge polovine novembra nije bilo mraza pa su berba i sušenje duvana produženi do kraja novembra.

Od ukupno 104 kooperanta iz Semberije i Posavine uspjeli smo otkupiti sve raspoložive količine. Zbog loših vremenskih uslova, dugotrajne suše i izostajanja padavina, duvan je lošijeg kvaliteta od očekivanog. U Posavini smo otkupili skoro 100 tona duvana, koji je boljeg kvaliteta, jer su duvanari bili u mogućnosti da navodnjavaju svoje parcele, kaže Gotovčević.

Ističe da je sav otkupljeni duvan obrađen te da se sada čeka kupac. Kaže da je firma “Bulgaria tabak” zainteresovana da otkupi ovogodišnji rod iz Semberije i Posavine. Za narednu sezonu proizvodnje duvana, kako kaže Gotovčević, planirano je da se poveća proizvodnja na ovom području.

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Radnici Žitoprometa

Sudbina “Žitoprometa” biće poznata 26. septembra

Sudbina bijeljinskog “Žitoprometa” trebalo bi da bude poznata 26. septembra, za kada je u Okružnom …