Mladi supružnici Velić od zarade na imanju napravili kuću | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Mladi supružnici Velić od zarade na imanju napravili kuću

O tome da mladi u Bosni i Hercegovini na selu imaju budućnost i da životnu egzistenciju mogu osigurati baveći se poljoprivrednom proizvodnjom svjedoči primjer Elmina (28) i Danijele Velić (25) iz sela Vrše, koje je udaljeno desetak kilometara od Sanskog Mosta, pišu nezavisne.com

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: Nezavisne.com 

Ovaj mladi bračni par na svome imanju uzgaja 20 muznih krava i mjesečno proizvodi oko 1.000 litara mlijeka, čime se svrstavaju u veće proizvođače na ovom području. Sem toga, uzgajaju bikove i telad, drže kokoške i drugu perad, proizvode jaja, te prerađuju mlijeko u visokokvalitetan sir koji je vrlo tražen na tržištu.

Supružnici kažu da na nekoliko desetina hektara zemljišta koje posjeduju proizvode i vlastitu hranu za stoku, uzgajaju i žitarice, te ističu kako poljoprivreda zahtijeva posvećenost i naporan rad koji se na kraju može višestruko isplatiti.

Pročitajte još...   Pustoš u "Farmlandu", radnici ušli u fabriku

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: Nezavisne.com

Naš radni dan počinje u ranu zoru, kad ustajemo da nahranimo stoku i perad, a zatim se posvećujemo drugim obavezama. Zimi ima nešto manje posla i on se pretežno svodi na ishranu stoke, ali u proljeće i ljeto radi se od jutra do mraka, jer valja zasijati i obraditi zemlju, a potom ubirati plodove, kažu mladi poljoprivrednici.

U šali dodaju kako im je ipak najdraža obaveza oko njihovog petogodišnjeg sina Benjamina. On im je desna ruka u svim poslovima i bez njega jednostavno ništa ne može da prođe.

Dodaju kako najveće prihode stiču od proizvodnje i prodaje sirovog mlijeka, koje otkupljuje bihaćka mljekara “Megle”, a zahvaljujući sopstvenom radu i trudu u protekle dvije godine izgradili su potpuno novu kuću.

Pročitajte još...   BiH u 2019.: Ubrano 980 tona smokava, značajan urod mandarina, limuna i maslina

Imaju registrovano vlastito poljoprivredno gazdinstvo, tako da su stekli pravo na subvencije i poticaje za poljoprivrednu proizvodnju koje država isplaćuje poljoprivrednim proizvođačima.

Budućnost vide u ostanku na selu i proširenju vlastitih poljoprivrednih kapaciteta. Žalosti ih što sve veći broj mladih diže ruke od sela i poljoprivrede, odlazeći u potragu za poslom u inostranstvo.

Od poljoprivrede se može lijepo živjeti. Naša računica je jasna: zašto da idemo vani da bismo radili neki posao i živjeli na minimalcu kad se ovdje, kod vlastite kuće, gdje si svoj na svome, može lijepo zaraditi za pristojan život, smatraju ovi vrijedni supružnici.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nedjeljom radio na njivi, čeka ga kazna

Agro vijesti

Kako je ‘američka trulež’ zaprijetila da uništi pčelarstvo