Mladi supružnici Velić od zarade na imanju napravili kuću | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Mladi supružnici Velić od zarade na imanju napravili kuću

O tome da mladi u Bosni i Hercegovini na selu imaju budućnost i da životnu egzistenciju mogu osigurati baveći se poljoprivrednom proizvodnjom svjedoči primjer Elmina (28) i Danijele Velić (25) iz sela Vrše, koje je udaljeno desetak kilometara od Sanskog Mosta, pišu nezavisne.com

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: Nezavisne.com 

Ovaj mladi bračni par na svome imanju uzgaja 20 muznih krava i mjesečno proizvodi oko 1.000 litara mlijeka, čime se svrstavaju u veće proizvođače na ovom području. Sem toga, uzgajaju bikove i telad, drže kokoške i drugu perad, proizvode jaja, te prerađuju mlijeko u visokokvalitetan sir koji je vrlo tražen na tržištu.

Supružnici kažu da na nekoliko desetina hektara zemljišta koje posjeduju proizvode i vlastitu hranu za stoku, uzgajaju i žitarice, te ističu kako poljoprivreda zahtijeva posvećenost i naporan rad koji se na kraju može višestruko isplatiti.

Pročitajte još...   Međunarodni poljoprivredni sajam prvi put onlajn

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: Nezavisne.com

Naš radni dan počinje u ranu zoru, kad ustajemo da nahranimo stoku i perad, a zatim se posvećujemo drugim obavezama. Zimi ima nešto manje posla i on se pretežno svodi na ishranu stoke, ali u proljeće i ljeto radi se od jutra do mraka, jer valja zasijati i obraditi zemlju, a potom ubirati plodove, kažu mladi poljoprivrednici.

U šali dodaju kako im je ipak najdraža obaveza oko njihovog petogodišnjeg sina Benjamina. On im je desna ruka u svim poslovima i bez njega jednostavno ništa ne može da prođe.

Dodaju kako najveće prihode stiču od proizvodnje i prodaje sirovog mlijeka, koje otkupljuje bihaćka mljekara “Megle”, a zahvaljujući sopstvenom radu i trudu u protekle dvije godine izgradili su potpuno novu kuću.

Pročitajte još...   Pijačni barometar Bijeljina 30.04.2019.

Imaju registrovano vlastito poljoprivredno gazdinstvo, tako da su stekli pravo na subvencije i poticaje za poljoprivrednu proizvodnju koje država isplaćuje poljoprivrednim proizvođačima.

Budućnost vide u ostanku na selu i proširenju vlastitih poljoprivrednih kapaciteta. Žalosti ih što sve veći broj mladih diže ruke od sela i poljoprivrede, odlazeći u potragu za poslom u inostranstvo.

Od poljoprivrede se može lijepo živjeti. Naša računica je jasna: zašto da idemo vani da bismo radili neki posao i živjeli na minimalcu kad se ovdje, kod vlastite kuće, gdje si svoj na svome, može lijepo zaraditi za pristojan život, smatraju ovi vrijedni supružnici.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Primjedbe i sugestije na nacrt Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2021. godinu

Agro oglasiAgro vijesti

Nacrt Pravilnika za kapitalne investicije u poljoprivredi RS za 2021.