Poljoprivrednici: Podrška povećanju akciza ukoliko nadležni održe obećanje | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poljoprivrednici: Podrška povećanju akciza ukoliko nadležni održe obećanje

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske je saglasan da akcize na gorivo budu povećane ukoliko nadležni u Srpskoj održe obećanje da će time biti povećan budžet za poljoprivredu sa 60 na 70 miliona KM, prenosi capital.ba

[tie_full_img][/tie_full_img]

Uz to je načelno postignuta saglasnost da se količine regresiranog goriva podignu i usklade sa nivoom u zemljama sa kojima ostvarujemo trgovinu, odnosno uvoz najvećeg dijela poljoprivrednih proizvoda”, saopšteno je iz Saveza.

U Savezu smatraju da je za očekivati i da se regres uveća za iznos predstojećeg povećanja akciza.

Saglasni smo da je to jedna od mjera direktnog poboljšanja konkurentnosti na domaćem tržištu, poručuju iz Saveza.

Iz Saveza navode da se uporno govori da će dodatne akcize biti transparentno korištene isključivo za izgradnju auto-puteva, a s obzirom da poljoprivrednici traktorima ne izlaze na auto-puteve, ne vide logiku da plaćaju takse na gorivo.

Uz to, svi seljaci imaju i automobile ili druga transportna sredstva koja troše gorivo, te stoga daju znatan doprinos izgradnji putne mreže, dodaje se u saopštenju Saveza.

Oni poručuju da će se, ukoliko nadležni ne ispune obećano, ionako loša situacija u kojoj se nalazi agrar Srpske biti katastrofalna.

Pročitajte još...   Iako nema snježnog prekrivača, pšenica nije ugrožena

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je juče u oba čitanja set zakona o akcizama – prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, Zakona o uplati na jedinstveni račun, te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Pročitajte još...   IFAD: Procjena učinka projekata ruralnog razvoja u BiH

Modifikovani prijedlog sa pratećim poboljšanjima usaglašen je na nivou ministara finansija i premijera entiteta, kao i predstavnika Savjeta ministara, a ključna izmjena odnosi se na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju putarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju auto-puteva, te izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''