Pčelinjak kao ostvareni dječački san Zdravka Kovačevića | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Pčelinjak kao ostvareni dječački san Zdravka Kovačevića
Bez ikakvog predznanja, ali uz veliku želju i danonoćni trud, Zdravko Kovačević (37) iz Guždelja kod Rogatice za samo četiri godine postao je uzoran pčelar kojem bi na znanju i umijeću mogli da pozavide i mnogo iskusniji, piše glassrpske.

U njegovom pčelinjaku je više od 40 izuzetno jakih i zdravih društava, a Zdravko ne planira da se na tome zaustavi.

Od malih nogu sam maštao da se bavim pčelarstvom i ta želja mi se ostvarila 2014. godine kada sam od pčelara Radoslava Jankovića na poklon dobio pčelinje društvo, prisjetio se Zdravko, koji je automehaničarski zanat zamijenio pčelarstvom.

Na njegovu sreću, baš u to vrijeme je japanska agencija “Džajka” na području rogatičke opštine donirala po četiri društva uglavnom mladim pčelarima, početnicima u ovoj oblasti. Među njima je bio i Zdravko.

Mojoj sreći nije bilo kraja iako se te godine nisam mnogo osladio. Međutim, uz pomoć oca Mirka, u zimu 2015. ostavili smo puno meda pčelama i to se isplatilo. Iz zime su društva izašla jaka, pa smo na ljeto imali rekordne prinose. Iz košnice smo vadili i po 40 kilograma, a naš pčelinjak udvostručio je broj društava, kazao je s osmijehom.

Da bi došao do četrdesetak snažnih i zdravih društava sa kojima Kovačevići žele da uđu u predstojeću zimu, morali su proći obuku o pčelarstvu. U tom cilju pročitali su i mnogo stručne literature, posjećivali predavanja i sajmove o pčelarstvu, te slušali savjete iskusnijih pčelara.

Uz teoriju i praksu koju smo sticali na razne načine, nabavljali smo i opremu, razrojavali društva, počeli proizvodnju matica. Možemo se pohvaliti da nam se nijedan roj nije sam izdvojio, a pogotovo ne “pobjegao”, kaže Zdravko.

Ova godina i u pčelinjaku “Kovačević” dobro je počela.

Pčelarimo u dijelu opštine gdje se vrlo rijetko koriste hemikalije i imamo ekološki zdravo područje. Za ono meda što uzmemo od pčela i ponudimo tržištu, a ove godine radi se o 14-15 kilograma po društvu, znamo da je zdravo i bez bilo kakvih primjesa hemije i aditiva. Meda bi bilo i više da nije došao kišni juni, pa evo i veći dio jula, kazuje Zdravko, koji uz med proizvodi i druge pčelinje proizvode kao što su polen, propolis i matična mliječ.

Pripreme za zimu

Vrijedni otac i sin u svom pčelinjaku već obavljaju pripreme pčela za zimu.

Idemo polako i sistematično, zadimljavanje i tretman protiv varoe, koje na sreću nema u nekim ozbiljnijim količinama. Pošto su pčele ljeti morale trošiti zalihe koje smo im ostavili, mora se spremati i prihrana i obaviti drugi predzimski poslovi, rekao je Mirko Kovačević.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka