Pile Farm povećava proizvodnju | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Pile Farm povećava proizvodnju

Pile Farm
Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je Pile-Farm da uspostave dodatnu farmu i povećaju proizvodnju oplođenih jaja za uzgoj brojlera sa 2,75 na 4,25 miliona godišnje.

Neki od vrijednosnih lanaca u prehrambenoj industriji duži su nego što bi se očekivalo, a svaki od igrača u lancu ima ključnu ulogu. Proizvodnja pilećeg mesa jedan je takav lanac. Koji u Bosni i Hercegovini funkcioniše jako dobro, a Pile-Farm iz Srpca nosi dio zasluga.

Šta je bilo prvo, kokoš ili jaje?

Specijalizovali smo se za proizvodnju oplođenih jaja brojlera. Kaže Vesna Vukadinović, direktorica Pile-Farma.

Imamo ugovor sa Perutninom Ptuj. Oni nam daju roditeljsko jato i hranu za životinje, te pružaju veterinarske usluge. Mi, s druge strane, imamo potpuno opremljene farme i pružamo uslugu proizvodnje oplođenih jaja. Koja se zatim isporučuju uzgajivačima pilića za izleganje i tovljenje. Na kraju se utovljeni brojleri vraćaju u tvornicu Perutnine Ptuj na daljnju preradu.

Ali ovo nije puni lanac vrijednosti. Postoje firme koje su specijalizovane za uzgoj roditeljskih jata iz djedovskih i one koje se bave uzgojem jednodnevnih ili trosedmičnih piliće. Vrsta pilića koje uzgajaju takođe se razlikuje ovisno o konačnom željenom proizvodu, meso ili jaja. Iako ovo ne daje odgovor na pitanje: “Šta je bilo prvo, koka ili jaje?”, donekle ilustruje složenost proizvodnje.

Pročitajte još...   Podrška privrednicima u RS koji ulažu u nove tehnologije
Najviši kvalitet, efektivnost i efikasnost

Pile Farm je osnovana 2007. godine kao nastavak porodične tradicije i danas je porodični biznis. Njihova godišnja proizvodnja oplođenih jaja u 2018. godini dosegnula je 2,75 miliona. Imali su tri farme sa ukupno 20.000 kokoški u porodičnom jatu.

Došli smo do gornje granice proizvodnje, ali potražnja za oplođenim jajima je i dalje rasla. Tako da smo i mi kao firma morali rasti, kaže Vesna.

Korak po korak krenuli su sa pripremama za izgradnju dodatne farme koja bi primila dodatnih 10.000 kokoški. Čime bi se proizvodnja povećala za 50 posto, odnosno sa 2,75 na 4,25 miliona oplođenih jaja godišnje.

Pile Farm

Investicija je bila velika. 2019. godine Pile Farm se obratila Sweden/USAID FARMA II projektu sa zahtjevom za dodjelu bespovratnih sredstava. Izgradili su novu zgradu, a FARMA II im je pomogla u nabavci dijela opreme potrebne za pravilno funkcionisanje farme, uključujući sistem za hlađenja i ventilacije.

Proces proizvodnje je osjetljiv. Sve treba pomno pratiti i dobro tempirati. Od količine pružene svjetlosti i vremena kada se daju hrana i voda. Do temperature, vlage, nivoa kisika i tako dalje, elaborira Vesna.

Srećna sam što mogu reći da su zahvaljujući stručnosti našeg osoblja naša efektivnost i efikasnost na EU nivou. Već 2016. imali smo jedno od najuspješnijih roditeljskih jata u Evropi. Pri čemu bi u jednom proizvodnom ciklusu, od februara do novembra, jedna koka položila 157 oplođenih jaja.

Postizanje postavljenih ciljeva

Pile Farm finalizirala je izgradnju nove farme već 2019. godine, a svu opremu su ugradila početkom 2020.

Imali smo vrlo napornu godinu, puno smo radili, ali smo ispunili naše ciljeve. U 2020. godini proizveli smo 4 miliona oplođenih jaja i pripremili smo farmu za dolazak novog roditeljskog jata za 2021., kaže Vesna.

Naredno roditeljsko jato nastojaće dobiti nekoliko sedmica ranije i duže se brinuti o kokoškama prije nego što počne polaganje jaja.

U 2021. godini ćemo zasigurno ispunit naš cilj od 4,25 miliona jaja, tu nema sumnje. Znamo da smo dio većeg lanca vrijednosti i nadam se da će cijeli peradarski sektor u BiH nastaviti raditi sa dobrim poslovnim rezultatima, zaključuje ona.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na Sajmu šljive u Gradačcu od 28. do 31. augusta oko 300 izlagača iz šest zemalja

Agro vijesti

Da li će ratari imati očekivanu zaradu od pšenice