Plan sjetve u Semberiji premašen za 10 odsto | Agroportal.ba
Agro vijesti

Plan sjetve u Semberiji premašen za 10 odsto

žitarica
Na području Bijeljine jesenja sjetva je skoro završena, a plan je premašen za deset odsto u odnosu na prošlu godinu, izjavio je načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Stevan Trivković.

To znači da ćemo imati dovoljne količine hljebnog žita i drugih kultura, što nam daje izvjesnu sigurnost u kriznim vremenima, kao što je ovoj period nestabilnosti izazvan pandemijom virusa korona.

 

rekao je Trivković na konferenciji za novinare.

Kada je riječ o podsticaju za merkantilnu pšenicu, koji iznosi 300 KM po hektaru, Trivković kaže će biti isplaćen proizvođačima i naredne godine, ali da je procedura podnošenja zahtjeva izmijenjena.

Proizvođači će zahtjev za podsticaj podnijeti nakon izlaska Pravilnika za 2021. godinu, a ne kao što je to bilo da sada do 31. januara.

rekao je Trivković.

On je naveo da će Odjeljenje za poljoprivredu učiniti sve da pomogne poljoprivrednim proizvođačima da izvrše registraciju u APIF-u, što je prva stvar koju nakon Nove godine moraju učiniti, a nakon toga treba da sačekaju objavu Pravilnika na osnovu koga će ostvariti pravo na podsticajna sredstva.

Pročitajte još...   Pijačni barometar 27.07.2021. godine

Trivković je poručio poljoprivrednim proizvođačima da do 30. novembra mogu podnijeti zahtjev u Odjeljenju za poljoprivredu i za sredstva namijenjena investicijama na poljoprivrednim gazdinstvima.

Pravo podnošenja zahtjeva imaju fizička lica koja se bave stočarstvom, voćarstvom i povrtlarstvom, a maksimalan iznos koji mogu dobiti je do 15.000 KM.

 

rekao je Trivković i dodao da se u ovom slučaju insistira na građevinskoj dozvoli za poljoprivredne objekte, koja je potrebna za sve aktivnosti poljoprivrednika koje se budu odvijale prema fondovima EU.

Osim sredstava namijenjenih izgradnji objekata, poljoprivrednicima će biti na raspolaganju i sredstva za nabavku opreme u stočarstvu, voćarstvu i povrtarstvu.Trivković je najavio da će u narednoj godini poljoprivrednim proizvođačima biti na raspolaganju i sredstva iz EU fondova u iznosu od 20 miliona KM za period od 2020. do 2024. godine.

Odjeljenje priprema ljude koji će pomoći poljoprivrednicima da apliciraju za sredstva iz fondova EU, jer su procedure izuzetno zahtjevne.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ocijenio je da je ova godina poljoprivrednicima bila rodna, ali da se zbog epidemiološke situacije javio problem plasmana robe.

Gradska uprava zajedničkim naporom i sredstvima sa Vladom Republike Srpske realizuje projekat navodnjavanja Semberije i za sada je voda dovedena na preko hiljadu hektara zemljišta, a ovih dana će biti puštena kroz potpuno obnovljen i rekonstruisan kanal Dašnica.

rekao je Mićić.

Pročitajte još...   Bijeljina želi bolju saradnju sa poljoprivrednicima

Kao naredni cilj Gradske uprave, Mićić je najavio izgradnju Drinskog nasipa, čime bi Semberija u potpunosti bila zaštićena od poplava. Što se tiče sporazuma o “malom Šengenu”, Mićić je ocijenio da je semberskim poljoprivrednicima upravo to nedostajalo.

Ranije su poljoprivredni proizvođači imali mogućnost plasmana robe u svim republikama nekadašnje države. Sada će ‘malim Šengenom’ ponovo biti otvorena mogućnost za nesmetan protok roba i usluga.

rekao je Mićić.

Izvor: BHRT

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na Sajmu šljive u Gradačcu od 28. do 31. augusta oko 300 izlagača iz šest zemalja

Agro vijesti

Da li će ratari imati očekivanu zaradu od pšenice