Planirana raspodjela podsticaja za 2018. godinu obradovala voćare i povrtare | Agroportal.ba
Agro vijesti

Planirana raspodjela podsticaja za 2018. godinu obradovala voćare i povrtare

Plan raspodjele podsticaja u poljoprivredi za ovu godinu posebno je obradovao voćare i povrtare kojima su značajno povećana sredstva, piše rtrs.tv

[tie_full_img][/tie_full_img]

Voćari će na raspolaganju imati četiri miliona maraka, duplo više u odnosu na prošlu godinu, a povrtari pet puta više sredstava, što će značajno uticati na visinu premije i ukupnu zaradu od proizvodnje povrća.

U agrarnom budžetu za povrtare, obezbijeđeno je 1.850 000 maraka. Tolika sredstva nikada do sada nisu imali na raspolaganju, pa su ovogodišnjom raspodjelom posebno zadovoljni.

Oko pet puta je više u odnosu na prošlu godinu. To će mnogo da znači proizvođačima, znači da će biti veća premija, kaže Zorica Lazić, proizvođač.

Prošle godine na raspolaganju su imali ukupno 360 hiljada maraka i male premije. Sa ovogodišnjim budžetom mogu očekuvati premiju u iznosu 15 odsto prosječne tržišne cijene povrća.

Ovo je velika stvar što se desila, ovaj podsticaj, jer taj podsticaj je dobit, a ljudi koji su u PDV kada to saberu to je sigurna zarada, ističe Rade Јovićević, potpredsjednik Udruženja povrtara Repubike Srpske.

A kada premija stigne u februaru, kao ove godine, u vrijeme kada kreću nova ulaganja, zadovoljstvo povrtara je još veće.

Pročitajte još...   Nacrt zakona o GMO povučen na dodatno usaglašavanje

Povrtarska proizvodnja je sve zastupljenija u Srpskoj. U prošloj godini povećan je broj povrtara i sjetvene površine.

Broj proizvođača se povećao za 50, površine za 100 hektara , a proizvedena količina za nekih četiri hiljade kilograma, poručuje Saša Lazić, načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Razloga za zadovoljstvo imaju i drugi proizvođači. Ove godine za tekuću proizvodnju na raspolaganju imaju 60 miliona maraka, a jedanaest za regresirano gorivo i protivgradnu odbranu.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?