Četvrtak , 9 Aprila 2020
Početak / Agro vijesti / Za pošumljavanje izvdvojeno oko 2 miliona KM u prošloj godini

Za pošumljavanje izvdvojeno oko 2 miliona KM u prošloj godini

​Tokom 2017. godine u Republici Srpskoj ukupno su pošumljena 704 hektara šumskog zemljištva, za šta je utrošeno 1,7 miliona sadnica različitih vrsta drveća, izjavio je portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Aleksandar Macanović.

Foto: visoko.co.ba

“Vrijednost izvršenih radova iznosi oko dva miliona KM”, rekao je Macanović.

Macanović je istakao da je prošle godine povećan obim radova u odnosu na 2016, kada je pošumljeno 636 hektara, a posađeno oko 1,4 miliona sadnica.

On je napomenuo da radove i nadzor na pošumljavanju obavljaju “Šume Republike Srpske” na bazi šumskoprivredne osnove i godišnjih planova, vlastitom ili angažovanjem povremene radne snage. Macanović je dodao da kontrolu obima i kvaliteta izvršenih radova vrši Inspektorat Republike Srpske i Ministarstvo.

On je naveo da su sprovođenjem Projekta održivog upravljanja šumama i krajolicima Globalnog fonda za zaštitu životne sredine, podržani i realizovani poslovi na podizanju novih šuma, kojim je tokom 2015. i 2016. godine pošumljeno 373,5 hektara na 76 mikrolokacija u Republici Srpskoj.

“Ovi radovi koštali su nešto više od 1,4 miliona KM”, rekao je Macanović.

Macanović je napomenuo da je ovaj projekat realizovan posredstvom Svjetske banke i Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Srpske i da je riječ o grant sredstvima.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Prerađivačka industrija u minusu

Proizvodnja u prerađivačkoj industriji RS, koja zapošljava najviše radnika i koja ima najveće učešće u …