Plodovi šume donose prihode ženama sa Romanijskog polja | Agroportal.ba
Agro vijesti

Plodovi šume donose prihode ženama sa Romanijskog polja

Žljebovi, selo nadomak Sokaca, pokrio je nanos snijega. Dočekuje nas Milanka Tošić, jedna od preko stotinu kooperanatica sa romanijske regije, koje rade na prikupljanju šumskih plodova i pečurki. 

Surađuje sa lokalnom kompanijom ”Bilje i ljekobilje” Sokolac. 

Ovih dana nas samo možete omesti u čišćenju puteva koje je zahvatio snijeg.

Ona je majka dvoje odrasle djece. Posljednjih nekoliko godina, običaj skupljanja plodova u obližnjim šumama Romanije je učinila izvorom dodatnih primanja koje joj omogućavaju prilike za nova ulaganja.

Imamo svoj plastenik u kojem osiguravamo voće i povrće za vlastite potrebe. Također imamo sadnice malina, koje su nakon nekoliko godina iznenada rodile, bez da smo puno nade polagali u njih. S druge strane, prikupljanje plodova šume je posao koji je nešto drugačiji od svega drugog u poljoprivredi. Za to je potrebno znanje, strpljenje i spremnost da pronađete prava mjesta.

Zima je miran period na Sokocu, pa se ovaj period koristi za planiranje novih projekata i inicijativa.

U proljeće dolazi smrčak i reduša. Može se sakupiti i po pet kilograma na dan. Otkupna cijena jednog kilograma sirovog smrčka je 25 maraka. U prirodi ga ima dosta. Praktično, mi skupljamo u krugu od pet kilometara. Isto vrijedi i za različite ljekovite biljke, te smrekove bobice. Tako svaki trenutak od ranog proljeća do kasne jeseni uvijek ima nešto za ubrati na Romaniji.

Uključivanje žena u poljoprivredu

Kaže da rade sa kompanijom ”Bilje i ljekobilje” sa Sokoca, koje je dobilo podršku od USAID/Sweden FARMA II projekta za uključivanje žena u poljoprivredne procese, edukaciju i nabavku opreme.

Sada se plodovi koji se prikupe mogu dalje prerađivati, naprimjer u eterična ulja kroz destileriju. Također, kompanija ima sušaru i hladnjače, što olakšava primanje robe, pripremu i skladištenje. Kroz ovakvu saradnju mi imamo šansu za redovne prihode, sigurnog kupca, ali i priliku da kroz dalju edukaciju saznamo više, proširimo posao i same pokrenemo različite inicijative u poljoprivredi.

 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Rogatički poljoprivrednici očekuju visoke prinose krompira

Agro vijesti

Promocija lanca vrijednosti proizvodnje krompira u brdskim i planinskim predjelima u BiH