Utorak , 2 Juna 2020
Početak / Agro vijesti / Proizvodnja organskog kukuruznog brašna

Proizvodnja organskog kukuruznog brašna

Josip Barišić, penzioner iz bosanskogradiškog sela Bok Jankovac, razvio je proizvodnju kukuruznog brašna. Cjelokupna proizvodnja odvija se na organskoj osnovi, od njive do trpeze.

Proizvodna linija

Ovaj neobični zanatlija, iz čije radionice izlaze razne konstrukcije, čamci i drugi proizvodi, razvio je svoju proizvodnu liniju za krunjenje, skladištenje i sušenje kukuruza. Ipak, sve počinje u rano proljeće na parcelama. I tu se Barišić razlikuje od većine proizvođača.

Sijem domaći, autohtoni kukuruz, i to žuto i bijelo sjeme. Zanimljivo je da Gradiščani traže bijelo kukuruzno brašno, a stanovnici Potkozarja i viših krajeva obožavaju žuto brašno. Sjetvu obavljam znatno ranije od drugih, već krajem marta, i na taj način izbjegnem sušu, kukuruz bolje zrije na stabljici i ranije se bere.

Napravio je specijalnu kukuruzanu, gdje skladišti obrani kukuruz. Napravio je i prirodnu sušaru oko peći u radionici, a na mlin s kamenom dogradio je sito za prosijavanje brašna.

Josipovi rođaci svakog vikenda nose kukuruzno brašno u Zagreb i uživaju u palenti, kukuruzi i drugim jelima. Odnedavno je brašno iz Barišićevog mlina oprobano i u Sarajevu. Povratne informacije su ohrabrujuće.

Domaća jela

Znam da su Sarajlije veliki ljubitelji dobre hrane i da posebno vole domaća jela. Svaki poziv iz Sarajeva me obraduje, jer se radi o obostranom zadovoljstvu. Kupci su zadovoljni kvalitetom i ukusom, a ja opravdavam svoj rad – ističe Josip Barišić, najpoznatiji mlinar u ovom dijelu BiH.

Uklanjanje korova

Kukuruz za brašno gaji uz upotrebu prirodnih đubriva. Kaže da su motika i traktorska kopačica najbolji lijek protiv korova.

Izvor: Avaz.ba

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije