Počela berba jabuka u Potkozarju | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Počela berba jabuka u Potkozarju

U potkozarskim voćnjacima, gdje je ove sedmice počela berba jabuka, rod i kvalitet ovog voća je veoma dobar, tvrde u Udruženju voćara Republike Srpske, srpskainfo.

Rod 15.000 vagona

Sa 3.000 hektara pod zasadima u Republici Srpskoj očekuje se rod 15.000 vagona prvoklasne jabuke.

Dragoja Dojčinović, predsjednik ovog udruženja, gdje potenciraju navedene podatke kao dobar proizvođački adut, naglašava da ima dovoljno berača koji su u ovaj kraj, poslije ljetošnjeg apela voćara, stigli iz mnogih krajeva RS, FBiH, te iz Srbije.

Stalno nam se javljaju berači, a većina najavljenih je doputovala u Potkozarje, gdje imaju prevoz, smještaj i hranu. Radimo od sedam do 17 sati. Najveće grupe berača, osim iz Srbije, iz Kruševca i okoline, došle su iz Foče, Banjaluke, Prijedora, Teslića…

On vjeruje da će ovaj važan posao biti završen na vrijeme, najduže za mjesec i po, a jabuka plasirana na domaće i rusko tržište.

Rusija glavno tržište

Proizvođačima jabuke, kaže, mnogo znači što je prije berbe odblokiran izvoz za Rusiju te očekuje da će strožije kontrole izvoza i manji broj izvoznih firmi spriječiti da ponovo dođe do blokada koja najviše šteti domaćim proizvođačima.

Sada već možemo konstatovati da smo imali rodnu godinu, sa dovoljno vlage i bez većih šteta od nevremena. Izuzetak su manja područja u Potkozarju, gdje je dejstvo Protivgradne preventive bilo ograničeno.

Berača ima dovoljno

Predrag Praštalo iz banjalučkog naselja Lauš prvi put se okušao u berbi jabuke. On je nakon medijskog vapaja za beračima i obećanja da će zarada biti pristojna, u skladu sa učinkom, odlučio da dođe u Donje Podgradce.

Došao sam da zaradim i da naučim posao. Prvog dana bilo je teškoća ali već poslije je mnogo lakše, što pokazuje i moj učinak. Zadovoljan sam ovdje, ostaću sve dok bude bilo posla

On kaže da je dugo nezaposlen.

Imam punu kuću, svi su me ispratili upozoravajući da radim i da što duže ostanem, rekao je Praštalo koji se dobro snašao među mnogim beračima.

Nedeljko Pavlović iz Teslića nekoliko sezona bere jabuke u podgradačkom kraju.

Ovdje sam već sedmu sezonu. Nemam stalni posao u Tesliću. Prvi dolazak bio je za mene veliko iskušenje, a poslije sam se navikao, upoznao voćare i redovno dolazim ovamo. Samouvjeren je Pavlović rekavši da je zadovoljan zaradom koja zavisi od učinka.

Milica Ljubičić iz Jurkovice prepoznala je u berbi jabuke priliku za zaradom.

Nije teško, stabla su niska, rodna, ne nosimo kante daleko, gajbe su odmah pored i možemo mnogo jabuke nabrati. Važno je da se vrijeme ne pokvari, da ne počnu kiše jer je tada, u blatu sve mnogo teže.

Kalkulacije se još računaju

U Udruženju voćara RS uporedo sa berbom izvlače tržišne kalkulacije. Cijene ovog voća su uglavnom određene, industrijska jabuka je deset pfeninga po kilogramu, a prva klasa od 0,35 do 0,40 KM po kilogramu.

Mi se nadamo da će ova cijena, po završetku berbe i skladištenja jabuke u hladnjače biti povećana. Međutim, prinuđeni smo i pod tim okolnostima da prodamo jabuku jer duže skladištenje povećava troškove, navode voćari iz Podgradaca, Jablanice i Trebovljana.

Berba uranila

Voćari kažu da je berba svih voćnih vrsta počela ranije desetak do petnaest dana nego proteklih godina.

Pročitajte još...   Problemi malih voćara u okolini Gradiške

Oni podsjećaju da svake godine imaju problem da obezbjede dovoljan broj kvalitetnih berača, ali da je ove godine interesovanje za berbu veliko, te da su dnevnice od 35 do 40 KM uz obezbjeđen prevoz, smještaj i hranu.

Pročitajte još...   Pred voćarima Republike Srpske ove godine mnogo izazova

Problem predstavlja manjak ambalaže ali i to, kažu, nekako rješavaju tokom, berbe.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Pokrenuta savremena proizvodnja jaja i pilića u Kalesiji

Agro vijesti

Sedmica povoljna za poljoprivredne radove na otvorenom