Dani Voća u Brčkom privukli veliki broj posjetilaca | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Dani Voća u Brčkom privukli veliki broj posjetilaca

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić je na Trgu mladih u Brčkom zajedno sa Zoranom Gajićem, šefom Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta BiH, i predsjednikom Opštine Osečina iz Srbije Draganom Aleksićem svečano otvorio privredno-turističku manifestaciju „Dani voća“ na kojoj je učestvovalo oko pedeset izlagača iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Pozitivan pomak

Gradonačelnik je kazao da je manifestacija „Dani voća“, koju je organizovao Obrazovni centar za preradu voća „Voćni klub“ iz Brčkog, samo jedna u nizu manifestacija koje se ovih dana organizuju u distriktu i koje doprinose pozitivnom pomaku distrikta Brčko.

Mi smo juče otvorili jedan sajam preduzetništva u Brčkom. Danas je to sajam voćarstva. A u novembru nas čeka privredni sajam kao i „Biznis forum“. Sve su to manifestacije koje doprinose ovoj zajednici. I vjerujem da je riječ o jednom pozitivnom pomaku kada je u pitanju distrikt Brčko. Dolazak gostiju iz susjednih država i opština je pokazatelj da distrikt postaje sve više interesantan. Današnji sajam je okupio i privukao pažnju i predstavnika opština Osečina i Blace. Koje su vodeće u proizvodnji i plasmanu šljive na inostrano tržište, kazao je Milić.

Novi projekti iz Vlade Brčko distrikta

On je podsjetio da u se Brčkom za podsticaj u poljoprivredu izdvaja 10 miliona konvertibilnih maraka. Od toga oko milion i po za voćarstvo.

Mi smo u ovoj godini predvidjeli i jedan pionir projekat koji se odnosi na samozapošljavanje u privredi. Ovakve manifestacije i ovaj projekat su prilika da se naši sugrađani koji traže vlastiti radni angažman prepoznaju upravo u tome. Te zasnuju sopstveni biznis u oblasti poljoprivredne proizvodnje, kazao je Milić.

Osečina prijatelj voćara

Predsjednik Opštine Osečina u Srbiji Dragan Aleksić kazao je da će Osečina nastaviti sa druženjem i razmjenom iskustava. Kako u proizvodnji voća tako i u organizaciji manifestacija.

Osečina je veliki proizvođač voća, maline, kupine, a prije svega šljive, to jest najviše suve šljive. Gradonačelnik Milić sa svojim timom je bio kod nas na sajmu šljive i nastavićemo sa druženjem kao i razmjenom iskustava kako u proizvodnji voća tako i u organizaciji manifestacija, kazao je Aleksić.

Predsjednik „Voćnog kluba”, Brčko distrikt BiH, Savo Lukić kazao je da je današnji sajam potvrda da voćarstvo u distriktu ima perspektivu.

Današnji sajam je potvrda da voćarstvo u distriktu ima perspektivu. Na sajmu uglavnom dominiraju proizvodi iz kućne radinosti i proizvodi ekološke hrane. Kada je u pitanju podsticaj u voćarstvo mogu reći da smo zadovoljni i nadam se da ćemo to uspjeti iskoristi, kazao je Lukić.

Stručno savjetovanje

Prije početka manifestacije u Gradskoj vijećnici upriličen je prijem gostiju današnje manifestacije. Koji su zajedno sa gradonačelnikom Sinišom Milićem, zamjenikom gradonačelnika Antom Domićem, Zoranom Gajićem, šefom Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, i Davorom Šolajom, sekretarom Vlade Brčko distrikta BiH, razgovarali o važnosti održavanja manifestacije voća kao i značaju razmjene iskustava.

Pročitajte još...   Pčelari savjetuju na oprez prilikom prskanja voćnjaka

Takođe, u okviru manifestacije danas je organizovano stručno predavanje kao i posjeta vinariji „Pajić“.

Pokrovitelj privredno-turističke manifestacije „Dani voća“ je Kabinet gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ko zasije GMO soju ostaje bez podsticaja

Agro reportažeAgro vijesti

Žene preduzetnice nižu uspjehe u proizvodnji hrane