Počela isplata 200.000 KM poljoprivrednicima | Agroportal.ba
Agro vijesti

Počela isplata 200.000 KM poljoprivrednicima

Općina Sanski Most započela je isplatu novčanih poticaja za podršku proljetnoj sjetvi, u svrhu sanacije ekonomskih posljedica nastalih zbog pandemije virusa korona.

Pravo na novčanu podršku ostvarilo je ukupno 278 registriranih poljoprivrednih proizvođača, a u narednim danima biće isplaćena podrška za 20 poljoprivrednika u ukupnom iznosu od oko 15.000 maraka.

Ostatak sredstava će se uplaćivati u kontinuitetu u grupama od po 20 proizvođača, a cjelokupan iznos će se utrošiti najkasnije do kraja augusta tekuće godine, saopćili su iz lokalne administracije.

Ukupan iznos podrške za proljetnu sjetvu iznosi 200.000 maraka, a projekat zajednički sufinansiraju općina Sanski Most, Vlada USK i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Pročitajte još...   Ledena rosa uništila voće i povrće

Podsjećamo, općina Sanski Most je početkom juna raspisala javni poziv za dodjelu općinskih podsticaja za proljetnu sjetvu, kroz sufinansiranje nabavke sjemena, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava, a pravo na podnošenje zahtjeva imali su svi registrovani poljoprivredni proizvođači sa područja ove općine.

Zbog novonastale situacije vezane za virus korona, općina Sanski Most odlučila je pomoći poljoprivrednicima i očuvati poljoprivrednu proizvodnju tako što je iz budžeta izdvojila značajna novčana sredstva za podsticaj proljetne sjetve.

Pročitajte još...   Veliki zadatak – osigurati poljoprivrednu proizvodnju u vrijeme pandemije

Ovo će biti druga tranša finansijskih sredstava koje općina Sanski Most ove godine planira usmjeriti za podsticaj poljoprivredne proizvodnje. U prvom javnom pozivu koji je objavljen početkom aprila ova lokalna zajednica finansirala je sjetvu graha i krompira iznosom od 100.000 maraka, a na javni poziv tada se prijavilo 250 aplikanata.

Na osnovu svih pokazatelja, imajući u vidu sve prijave i zahtjeve poljoprivrednika, na području općine Sanski Most u ovoj godini različitim kulturama zasijane su rekordne površine zemljišta.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?