Nakon 70 godina “podolci” ponovo na našim pašnjacima | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Nakon 70 godina “podolci” ponovo na našim pašnjacima

Na područje Šamca, u okruženje zaštićenog močvarnog staništa „Tišina“, nakon 70 godina vraćena su grla podolca, naše gotovo izumrle rase goveda.

Ova goveda vraćena su na ove prostore u sklopu obnavljanja i održavanja vlažnih livada i pašnjaka, ugroženih staništa uz rijeku Savu.

Podolsko goveče je primitivna rasa goveda, koja je direktan potomak evropskog divljeg goveda „tur“, od koga potiče većina današnjih komercijalnih rasa, koje se uzgajaju za tov ili mlijeko.

Ispaša starih autohtonih rasa goveda jedan je od najboljih načina održavanja ravničarskih livada i pašnjaka koja nestaju u cijeloj Evropi, a koja su istvoremeno važna staništa raznovrsnog biljnog i životinjskog svijeta.

Danas ova rasa opstaje u malom broju u zemljama u okruženju pasući po prirodnim rezervatima poput Zasavice, Palićkog jezera, Gajne u Slavonskom Brodu, Lonjskom polju… u kojima služe održavanju ugroženih staništa, u svrhu turizma i održive poljoprivrede.

Podolsko goveče je stara rasa goveda, koja je služila kao radno goveče. Radi se o snažnoj i relativno krupnoj rasi (krave 400-600 kg, bikovi 750-1.000 kg) sa velikim rogovima, koja mogu dostići metar i po kod bikova. Rasa je jako prilagodljiva na slabe uslove ispaše, klimatske promjene i bolesti.

Uzgoj ne zahtijeva velike troškove oko uređenja pašnjaka ili objekta. Ova rasa je gotovo nestala, jer je poljoprivreda mehanizovana i modernizovana, pa su tako radne rase postepeno izgubile na značaju. Međutim, s njima su nestali i stari pašnjaci, lokalna priroda, kao i kulturna raznovrsnost i tradicija ovih prostora.

Na području Posavine postojala su grla podolca sve do sredine 20. vijeka, kada su posljednja nestala upravo na području Šamca, gdje ih igrom slučaja vraćamo odnosno reintrodukujemo nabavkom od naše prijateljske organizacije, Brodskog ekološkog društva Slavonski Brod, izjavio je Jovica Sjeničić, koordinator projekta.

Aktivnost je osmišljena u sklopu projekta „Revitalizacja vlažnih livada i pašnjaka močvarno-barskog kompleksa TIšina“, koji finansira Euronatur, a partnerski sprovode udruženja „Naše ptice“ i „Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta“. Projekat podržavaju i opština Šamac i Domaljevac, a u projekat će se uključiti i Institut za genetičke resurse Univerziteta u Banjaluci, koji je posvećen očuvanju gena gajenih životinja i biljaka.

Pročitajte još...   Uzgojio glavicu kupusa tešku više od 10 kilograma

Priroda danas trpi ogromne promjene i poremećaje, što se jasno vidi i odražava na ekonomiju, samu poljoprivredu, pa i svakodnevni život. Više nego jasno je da je naša budućnost u održivoj proizvodnji hrane i očuvanju starih znanja, vještina kao i rasa i sorti. One predstavljaju šansu za inovacije u poljoprivredi koje su nam neophodne kako bi se izborili sa promjenama koje dolaze, saopšteno je iz Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta Banjaluka.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nagli pad temperature zabrinuo poljoprivrednike u BiH

Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode