Početkom septembra u Ugljeviku održan šesti festival šljive, voćnih rakija i meda | Agroportal.ba
Agro reportaže

Početkom septembra u Ugljeviku održan šesti festival šljive, voćnih rakija i meda

Zvuk harmonike dopirao je sa ugljevičkog Trga Đenerala Draže Mihajlovića i pozivao građane da dođu i probaju ljutu šljivovicu, viljamkovu, medovaču, ali i kozji sir, med, razno voće i još štošta… I tako dva dana koliko je trajao šesti festival šljive, voćnih rakija i meda. Bilo je 80 izlagača, iz BiH, Srbije i  Hrvatske.  

[tie_full_img][/tie_full_img]

Domaćini Ugljevičani ponosno su izlagali svoje proizvode, kako i ne bi kada su najveći proizvođači šljive u Srpskoj, a uzgoj i proizvodnja rakije njihova je tradicija već sto godina.

Darko Milošević, direktor firme „Fortuna“ kaže da se pod voćnjacima na području Ugljevika nalazi 2000 hektara površine sa oko milion različitih sadnica voća. Najviše je “čačanske  ljepotice”. Godišnje se ubere oko šest hiljada tona, dok se , svake godine na tržište Evropske unije plasira između hiljadu i dvije hiljade tona voća.

Do prije nekih sedam , osam godina izvozili smo na rusko tržište. Nakon toga uveli su prelemane na bosansko-hercegovačke proizvode. Zbog čega su se ruski kupci povukli, a mi smo se okrenuli ka evropskom tržištu gdje imamo dobre kupce kojima možemo da prodamo velike količine voća. Što je najbitnije, ugljevički proizvođači imaju sigurnost kod otkupljivača sa ovog područja. Ove  godine rod je nešto slabiji, zbog suše, koja je na pojedinim voćnjacima nanijela štetu i do 90 odsto. Ono što se ne proda, pretoči se u rakiju. Svako ima svoj tajni recept ali od naše rakije “glava ne boli”, kaže Milošević.

Na štandovima je osim rakije i voća, bilo i meda, a po dobrom medu poznati su Romanijci. Pčelar Bojan Šobić iz Sokoca u Ugljevik je došao sa šumskim medom, koji je kaže skuplji od majevičkog i posavskog i otkrio nam je tajnu i zašto?

Romanijski med pravljen je od mnogo trava, raznog bilja i zbog toga  je gust, tamne boje i posebnog ukusa. I to je ono što ovaj med  čini drugačijim od ostalih, kaže Šobić.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Pročitajte još...   Berba šljive u BiH u punom je jeku

Provjera namirnica putem “detektora hrane”

I dok su se na većini štandova degustirale rakije, jelo voće, probali sirevi i med,  na jednom se samo vršila kontrola ispravnosti voća, povrća i mesa. Svako je mogao donijeti navedene namirnice na provjeru. Da se to može obaviti samo za nekoliko sekundi, uz pomoć detektora hrane, posjetiocima je pokazivao Budimir Stakić iz Bijeljine, inače predsjednik Klastera organske poljoprivrede „Semberija organic“.

Prvi put na ovim prostorima imam priliku da građanima pokažem ovaj aparat. Sve što sam do sad testirao bilo je ispravno osim lubenica. One velike lubenice sadrže  po 80 miligrama štetnih supstanci, a to je za 20 miligrama više od dozvojenih količina. Zbog toga , preporučujem da se uzimaju manje lubenice i da se jedu u manjim količinama, kaže profesor Stakić

[tie_full_img][/tie_full_img]

Saradnja sa drugim regijama

Prvi put na festival šljive su došli i predstavnici Insitituta za voćarstvo iz Čačka. Cilj im je, kažu, da ubuduće sarađaju i sa opštinom Ugljevik. Profesor Milan Lukić kaže da su njihova istraživanja pokazala da je majevičko područje pogodno za uzgoj skoro svih vrsta šljive za različitu namjenu. Problem i ovdje, kao i u Čačku, ističe Lukić, predstavljaju usitnjeni voćnjaci, što se može prevazići primjenom savremene tehnologije i pravilnim odabirom sortimenta, ali za to treba obučiti voćare.

Pročitajte još...   Uzgojio više od 10 tona bundeva

Festival  je organizovala Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u Ugljeviku uz podršku opštine.

Opština je u proteklom vremenskom periodu posvećivala veliku pažnju ruralnom razvoju. Ulagali smo i ulažemo značajna novčana sredstva u komunalnu infrastrukturu i poljoprivredne  podsticaje. Mislim da je selo najzdraviji dio našeg društva i naša namjera je da mlade pokušamo održati na ovim prostorima. U tome očekujemo i pomoć Vlade Republike Srpske, rekao je načelnik opštine Ugljevik, Vasilije Perić.

Milorad Jovičić, direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća opštine Ugljevik i predsjednik Organizacionog odbora festivala, kaže da kroz ovu manifestaciju nastoje ohrabriti voćare da imaju i  svoje destilerije.

U Ugljeviku postoje dvije, a interesovanja ima za još četiri, jer proizvodnja rakije se pokazala  kao unosan posao. U toku su i aktivnosti za brendiranje majevičke rakije, rekao je Jovičić

Festival je pokazao i gdje se proizvodi najbolja rakija. Ocjenjivalo se 130 uzoraka. Rakija Alekse Despotovića, proglašena je za najbolju rakiju u Ugljeviku, dok je najbolja šljivovica na festivalu bila ona koju je proizvela destilerija “Trivuleks“ iz Leskovca.

Shares
Slične objave
Agro reportaže

Raste interes za organsku proizvodnju voća i povrća (VIDEO)

Agro reportaže

Prerada borovnice kao porodični posao