Nema proglašenja elementarne nepogode | Agroportal.ba
Agro vijesti

Nema proglašenja elementarne nepogode

Uprkos ogromnoj šteti koju su mraz i suša ove godine pričinili domaćoj poljoprivredi, u Srpskoj nije proglašeno stanje elementarne nepogode, piše Blic.rs

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: G. Bobić / RAS Srbija

Ratari i voćari poručuju da će zbog toga ostati uskraćeni za priličnu svotu novca, koja bi im omogućila da se koliko-toliko oporave od posljedica loših vremenskih prilika koje ih mjesecima prate.

Voćari su još u junu tražili da Ministarstva poljoprivrede RS donese odluku o proglašenju elementarne nepogode, i to zbog mraza koji je Srpsku zadesio krajem aprila. Mraz je u mnogim regijama u velikoj mjeri uništio voćnjake, a konačni udarac zadala im je suša. Slično je i sa zasadima povrća i usjevima žitarica, koji su takođe stradali u velikoj mjeri.

Dok poljoprivrednici direktnu štetu od suše procjenjuju na oko 300 miliona, odlučeno je da će za izgradnju sistema za navodnjavanje i kao pomoć za jesenju sjetvu dobiti 10 miliona KM.

Bolje išta nego ništa

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS ističu da bi ratari i voćari dobili više para da je proglašena elementarna nepogoda.

Bilo je osnova za to, jer su mraz i suša opustošili sve pred sobom. Ovako ćemo dobiti daleko manje para, ali bolje išta nego ništa – kaže predsjednik ovog saveza Stojan Matinković.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kaže da voćari i dalje insistiraju da im Vlada isplati oko tri miliona KM za sanaciju dijela posljedica suše.

Time bismo dobavljačima platili dio duga za hemijska sredstva, prihranu, đubrivo. Novčana pomoć za navodnjavanje nam ne vrijedi mnogo, jer su to za nas skupe investicije. Nadali smo se da će biti proglašena elementarna nepogoda, jer je bilo uslova za to – ističe Dojčinović.

Iz Ministarstva poljoprivrede RS saopštili su da je od samog proglašenja elementarne nepogode bitnije kako konkretno pomoći poljoprivredi.

Za pomoć poljoprivrednicima izdvojićemo deset miliona KM – pet miliona za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa i još toliko za nabavku sistema za navodnjavanje. S druge strane, sprovođenje Zakona o zaštiti i spašavanju u vanrednim situacijama je na Vladi, Upravi civilne zaštite, republičkim organima uprave, lokalnoj zajednici, privrednim subjektima i građanima – saopštili su iz ovog ministarstva.

Ovaj zakon definiše da je elementarna nepogoda događaj prouzrokovan, između ostalog, dijelovanjem poplava, grada, suša, odrona, snježnih nanosa, ekstremne temperature, koji mogu da ugroze zdravlje i život ljudi ili pričine štetu većeg obima.

Pročitajte još...   Najavljeno posupljenje hrane se dogodilo, suša kao izgovor za veći profit?

Uništeno do 80 odsto usjeva,

Iz Ministarstva poljoprivrede RS nedavno su saopštili da je, zbog izrazite suše, biljna proizvodnja u Srpskoj smanjena od 40 do 60 odsto, a u pojedinim područjima i do 80 odsto, te da bi ukupna šteta mogla da bude oko 270 miliona KM.

Pročitajte još...   Stočna pijaca Bijeljina 05.12.2017.

Procijenjuju da će ukupan obim biljne proizvodnje biti smanjen sa 1,6 miliona tona na 1,2 miliona tona.

Izvor: Blic.rs

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''