Počinje podjela regresiranog dizel-goriva za 9.418 poljoprivrednih gazdinstava | Agroportal.ba
Agro vijesti

Počinje podjela regresiranog dizel-goriva za 9.418 poljoprivrednih gazdinstava

U skladu sa Zaključkom Republičkog kriznog štaba, prvim obračunom su obuhvaćeni i korisnici koji nisu izvršili obavezu plaćanja protivgradne zaštite i prijavu doprinosa za 2019. godinu.

Preuzimanje/kupovina regresiranog dizel-goriva će početi u ponedeljak 30. marta i trajati do 30. oktobra 2020. godine. Za finansiranje ove mjere Ministarstvo je rezervisalo najmanje 5.5 miliona KM.

Spiskovi korisnika koji su obuhvaćeni prvim obračunom biće poslani svim lokalnim upravama u Republici Srpskoj i dostupni na internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Poljoprivrednici mogu preuzeti ukupno 100 litara regresiranog dizel-goriva po hektaru obradive poljoprivredne površine upisane kao način korištenja u Registru poljoprivrednih gazdinstava. Podsticaj za regresiranje dizel-goriva za izvođenje proljećnjih i jesenjih radova u poljoprivredi utvrđen je u iznosu od 0,60 KM po litri dizel-goriva.
Regresirano dizel-gorivo korisnici će preuzimati kod distributera koji su sklopili sporazum sa Ministarstvom za distribuciju istog.
Poljoprivredni proizvođači koji nisu obuhvaćeni prvim obračunom, biće obuhvaćeni sljedećim, ako izvrše obavezu ažuriranja sjetvenih površina u Registru poljoprivrednih gazdinstava (u APIF-u). Novi obračuni će se ažurirati svakih 10 do 15 dana.

Pročitajte još...   U BiH neiskorišteno ostalo 15 miliona litara mlijeka

Nosioci poljoprivrednih gazdinstava stariji od 65 godina, a koji nisu izvršili obavezu ažuriranja podataka u Registru, kako u skladu sa odlukom Vlade Republike Srpske ne bi napuštali svoje domove, imaju mogućnost da ovlaste mlađeg člana domaćinstva ili da se obrate najbližoj kancelariji Savjetodavne službe Ministarstva koje su raspoređene u sedam regionalnih centara širom Republike Srpske ili odjeljenjima/odsjecima za poljoprivredu lokalnih uprava na čijoj teritoriji su registrovani kako bi im oni pružili podršku za prijavljivanje u APIF-u. Prijava površina u registru je osnov za obračun količina goriva po korisniku.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)