Pravo na podršku grada imati će sve poljoprivrednici | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pravo na podršku grada imati će sve poljoprivrednici

Pravilnikom o podsticajima, svim poljoprivrednicima iz Zvornika biti će omogućeno da konkurišu za podsticaje iz budžeta Grada.

Prema podacima iz Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u ovom gradu. Ovu godinu je predviđeno 362.000 KM kao podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju.

Zbog usitnjenosti parcela, te činjenice da nemaju površine kao poljoprivrednici u Semberiji ili drugim ravničarskim područjima u Srpskoj. Mi ćemo pravilnikom omogućiti da za podsticaje konkurišu svi poljoprivrednici koji žive na području Zvornika. Organizovano se bave uzgojem neke kulture ili imaju razvijenu poljoprivrednu proizvodnju – rekao nam je Danijel Milošević, stručni saradnik za poljoprivredu u Gradskoj upravi u Zvorniku.

On je dodao da će od predviđenih 362.000 KM za protivgradnu zaštitu biti izdvojeno 30.000, a ostatak su direktni podsticaji.

Prošle godine su 363 gazdinstva iz Zvornika ostvarila podsticaje. Poljoprivrednicima je isplaćeno oko 270.000 KM podsticaja.

Dodao da će se na ovaj način podstaći poljoprivrednici da više proizvode.

Pročitajte još...   Objavljen Pravilnik o podsticajima u poljoprivredi za 2019. godinu

Time će, ističe, biti i konkurentniji na tržištu. Pogotovo što veći dio njih nema dovoljno površina kako bi konkurisao za republičke podsticaje.

Zvornički poljoprivrednici najviše se bave stočarstvom, te zemljoradnjom. Razvijena je i plastenička proizvodnja, a povećavaju se i zasadi pod koštičavim voćem i malinama.

Korisnik gradskog podsticaja za poljoprivredu Sekula Radić iz Tršića ističe da je ovo odličan potez gradske uprave. Sredstva od podsticaja dobro dođu poljoprivrednicima sa manjim obradivim površinama.

Mi imamo problem sa isparčanim parcelama, pa većina poljoprivrednika iz Zvornika ne ispunjava uslove za dobijanje republičkih podsticaja. Novčana sredstva dobijena ovim putem usmjeravamo za kupovinu sjemena, popravku mehanizacije i stvaranje uslova za još bolje prinose u narednoj godini. Nadam se da će gradska uprava i u narednim godinama izdvajati sredstva za poljoprivrednike kojima svaka pomoć puno znači.

Prijave u APIF-u do kraja marta

Stručni saradnik za poljoprivredu u GU u Zvorniku Danijel Milošević je podsjetio da su poljoprivrednici dužni da do kraja marta mjeseca ove godine ažuriraju svoju registraciju u APIF-u kako bi mogli da konkurišu za republičke podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji.

Pročitajte još...   Javni poziv farmerima za učešće u edukaciji o ishrani muznih grla

Izvor: Srpskainfo.

Shares
Slične objave
Agro savjetiAgro vijesti

Priručnik za proizvođače mlijeka

Agro reportažeAgro vijesti

Povratak kući, voćnjaku i bilju