Ugljevik postaje oaza za stočarstvo | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ugljevik postaje oaza za stočarstvo

Na području Ugljevika tokom posljednje decenije zasađeno je oko milion sadnica šljive i drugog voća, što ovu opštinu, koja u najvećoj mjeri živi od proizvodnje električne energije, svrstava u voćarski kraj.

U posljednje vrijeme na ovom području sve više poljoprivrednika se opredjeljuje i za proizvodnju mlijeka i tov stoke.

Skroman život

Osmočlana porodica Rikić u Starom Ugljeviku ima farmu za 48 muznih krava, od kojih je polovina u muži. Proizvode dnevno oko 200 litara mlijeka. 

Može da se živi skromno. Nemože se bogatstvo steći na mlijeku, ali može da se živi. Ne tjera te u zajam, ne tjera te u nadnicu. Radiš za sebe – priča Tihomir Rikić.

Posla na farmi Rikića ima, ali složne ruke sve stižu.

Spremamo hranu, sve što treba za krave, za telad, ovce, krmače, svinje. Sve imamo. Radimo, ali i imamo. Ništa nam nije teško – priča Zorica Rikić. 

Sve više poljoprivrednih gazdinstava u Ugljeviku bavi se i tovom stoke. Milorad Marinković ima farmu sa 22 grla. Sam proizvodi svu potrebnu hranu za stoku. 

Imam svoje zemlje oko 80 dunuma, a još sijem 70 tuđe. Na 150 dunuma sijem kukruz, djetelinu. Imam 5o dunuma djeteline, ne oskudijevam za hranu, ne kupujemo. Mnogi kažu da se ne može živjeti. Mi smo preživjeli i dan danas živimo od toga – tvrdi Milorad Marinković. 

Iz budžeta opštine Ugljevik, koji iznosi blizu 10 miliona maraka, za agrar se godišnje izdvaja oko 200.000 KM. Međutim, podsticaji poljoprivrednicima ne isplaćuju se od 2016. Tada je opštinski Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja podsticaja poljoprivrede i drugih privrednih djelatnosti, Ustavni sud Republike Srpske proglasio nezakonitim. Pomoć poljoprivrednim gazdinstvima sada, osim resornog ministarstva, pruža Agencija za mala i srednja preduzeća.

Pročitajte još...   Đokići primjer uspješnog bavljenja stočarstvom u Semberiji

Proširenje na stočarstvo

Do sada smo uglavnom pomagali u oblasti voćarstva i u oblasti zatvorene proizvodnje, plasteničke proizvodnje. Pokušaćemo da se to proširi na oblast stočarstva. Da pomognemo mladim ljudima da dobiju podsticaj za bavljenje proizvodnjom na selu – ističe Milorad Јovičić, direktor Agencije za mala i srednja preduzeća opštine Ugljevik.

Na području opštine Ugljevik evidentirano je 937 poljoprivrednih gazdinstava. Strategijom razvoja od 2018. do  – 2022. godine planirana su značajnija ulaganja u prerađivačke kapacitete, prije svega hladnjača za voće i povrće, što bi olakšalo plasman poljoprivrednih proizvoda.

Pročitajte još...   Podrška organizaciji Sajma poljoprivrede u Bijeljini

 

Izvor: rtrs.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Očekivani prinos kukuruza devet do 12 tona po hektaru

Agro vijesti

Crveno meso iz BiH neće još na evropsku trpezu