Podrška mljekarima Kalinovika | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Podrška mljekarima Kalinovika

Lokalno udruženje poljoprivrednih proizvođača dobilo je novu opremu koja će doprinijeti radu 42 proizvođača mlijeka i povećanju proizvodnje i kvaliteta mlijeka.

Sweden/USAID FARMA II projekt i opšina Kalinovik dodijelili su lokalnom Udruženju poljoprivrednih proizvođača (UPP) pet novih laktofriza. Sa kumulativnim kapacitetom od 2.300 litara koje će koristiti 42 proizvođača mlijeka u udaljenim selima.

Laktofrizi su dio podrške koju FARMA II pruža UPP-u Kalinovik, koja takođe uključuje dvomjesečni program obuke za proizvođače mlijeka. Te koji će im pomoći da poboljšaju higijenu i kvalitet mlijeka, povećaju proizvodnju i ostvare veće prihode.

Kada se Udruženje poljoprivrednih proizvođača prijavilo za nepovratna sredstva pri Sweden/USAID FARMA II projektu, kako bi finansirali program obuke za naše proizvođače mlijeka i nabavku tri nova laktoza, vidjeli smo sjajnu priliku da udružimo snage sa projektom i obezbjedimo sredstva za nabavku dodatna dva laktofriza i tako zadovoljimo potrebe vićeg broja farmera koji žive i rade u udaljenim selima, rekla je načelnica Opšine Kalinovik, Mileva Komlenović.

Ona je napomenula da je opština također osigurala sredstva za kupovinu 42 kante za mlijeko od nehrđajućeg čelika kako bi zamijenili plastične kante koje su farmeri do sada koristili, a koje su manje higijenske.

Pročitajte još...   Brčko: Izmjene zakona s ciljem sprečavanja odlaska radno sposobnih

Mirko Bozalo iz UPP-a Kalinovik je napomenuo da se program obuke sastoji od osam kurseva, uključujući kurseve o proizvodnji stočne hrane i ishrani stoke; zdravlju vimena i higijeni mlijeka; reprodukciji, blagostanju, i smještaju životinja; i uprvaljanju finansijasma. Obuka sadrži ukupno 32 teorijske i 60 praktičnih sesija.

Nova oprema i program obuke koji sada pružamo pomoći će farmerima da unaprijede higijenu i te da svo mlijeko koje proizvedu bude kvalitetan proizvod. Također im želimo pomoći da povećaju količine mlijeka koje proizvode pravilnom prehranom i brigom o životinja za najmanje pet posto u prvoj godini nakon obuke. Sve ovo bi u konačnici trebalo omogućiti farmerima da zarade najmanje 15 do 20 posto više novca, rekao je Bozalo.

Sweden/USAID FARMA II projekt podržava razvoj pet sektora poljoprivrede u BiH, uključujući mljekarstvo, peradarstvo, voće i povrće, med i aromatične i ljekovite biljke. Tokom posljednje četiri godine projekat je podržao rad više od 2.100 poljoprivrednih proizvođača i organizacija.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj