Utorak , 26 Maja 2020
Početak / Agro vijesti / Podsticaj malinarima

Podsticaj malinarima

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas u Bratuncu da je ovo ministarstvo obezbijedilo četiri miliona KM za premije poljoprivrednicima. Te da će trećina tog iznosa biti isplaćena uzgajivačima maline koji će, zbog loše prošlogodišnje cijene, dobiti podsticaj od 0,30 KM za kilogram ovog voća.

Govoreći o ovom podsticaju, Pašalić je pojasnio da će narednih dana uzgajivači maline dobiti rješenja, a zatim će početi isplata podsticaja koji ukupno iznosi 1,5 miliona KM.

Pašalić kaže da je, zbog krize u sektoru malinarstva u posljednjih nekoliko godina, bilo zamišljeno da se isplati podsticaj od 0,40 KM za kilogram maline. Ali da zbog velikih količina nije bilo toliko sredstava, pa će biti isplaćeno 0,30 KM za kilogram.

Za malinu izdvajamo najveći podsticaj – trećinu sredstava iz agrarnog budžeta. Dok je premija za jabuku 0,07 KM, a za krušku 0,09 KM za kilogram.

Pašalić je ocijenio da je današnji sastanak u Bratuncu sa delegacijom ruskog grada Rošalja važan posebno sa stanovišta plasmana jagodičastog voća na veliko rusko tržište. To je posebno značajno za Bratunac i okolinu koji su poznati po uzgoju maline i drugog voća.

Iznijeli smo i potencijale naših drvoprerađivačkih kapaciteta. Nadamo se da će doći do saradnje, ne samo ovih opština, nego i regija Birač i Podmoskovlje.

Najavio je podršku resornog ministarstva ovim aktivnostima.

On je istakao da je Republika Srpska do sada imala dobru saradnju sa ruskim partnerima. Izvozila je jabuke na rusko tržište.

Izvoz jabuke i kruške u Rusiju je u porastu. Ovo je prilika da se taj izvoz proširi i na jagodičasto voće i drvoprerađivačke proizvode.

Izvor: Srna.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Ministar Boris Pašalić najavio sjetvu soje na pet hiljada hektara u Lijevče polju, Posavini i Semberiji

U Lijevče polju, Posavini i Semberiji ovoga proljeća će biti zasijano pet hiljada hektara soje. …