Injekcija za poljoprivrednu proizvodnju od 1,7 miliona KM | Agroportal.ba
Agro vijesti

Injekcija za poljoprivrednu proizvodnju od 1,7 miliona KM

Za poljoprivrednu proizvodnju u ruralnim područjima ove godine iz gradskog budžeta planirano je 1,7 miliona KM, rekli su u Centru za razvoj poljoprivrede i sela.

Za podsticaje poljoprivrednicima planirano je oko 900.000 KM, za subvencije za poboljšanje poljoprivrednog zemljišta 200.000 KM. Te za aktivnosti Razvojno-edukativnog centra ‘Manjača’ 628.500 KM.

Podsticaji za razvoj

Dodali su da će podsticaji za razvoj poljoprivredne proizvodnje biti usmjereni za sufinansiranje voćarske i proizvodnje u zaštićenim prostorima. Zatim izgradnje hladnjača i sušara i objekata za uzgoj stoke, nabavku opreme i poljoprivredne mehanizacije.

Za privođenje zemljišta kulturi, ovogodišnji program je koncipiran na drugačiji način u odnosu na one iz prethodnih godina. Da su za kategorije korisnika koji mogu ostvariti pravo na dodjelu ovih sredstava utvrđeni procentualni iznosi od ukupnih sredstava predviđenih za ove namjene.

Cilj je da se podrže veća gazdinstva s cjelovitijim projektima koji će rezultirati značajnijim efektima, a potrebno je da se samo dostavi zahtjev za izradu projekta za predmetnu parcelu.

Ovaj program, koji će se naći pred odbornicima na sutrašnjoj sjednici, sadrži još dvije bitne novine. Njima je definisano da je korisnik sredstava dužan da na predmetnoj parceli zadrži proizvodnju najmanje tri godine. Takođe korisnik nakon realizacije treba dostaviti izvještaj o utrošku dodijeljenih sredstava s pripadajućom dokumentacijom.

Sredstva za subvencije biće dodijeljena putem javnih poziva i u skladu s pravilnicima.

Dva nova vida podrške

U okviru podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede predviđena su i dva nova vida podrške za poljoprivredne proizvođače, i to premije za otkupljenu proizvodnju krastavaca i podsticaji kooperantima za proizvodnju kornišona, aromatičnog, začinskog i ljekovitog bilja.

Pročitajte još...   Uzavrele strasti na relaciji Mirjanić – Šarović, drugi dio, ko je “sredio dozvolu” za jabuke?

Poziv za ove podsticaje je u toku i zainteresovani poljoprivrednici sve informacije mogu dobiti u Centru za razvoj poljoprivrede i sela.

Turistički sadržaji na Manjači

U okviru aktivnosti na unapređenju turističko-rekreativne ponude na Manjači, s ciljem stavljanja turističkih potencijala u funkciju razvoja, planirana je izrada studija, projektnih zadataka i drugih dokumenata neophodnih za realizaciju projekta “Turističko-rekreativni centar Manjača”.

Pročitajte još...   Do kraja januara rok za prijavu zasijanih površina

U saradnji sa Arhitektonskim fakultetom planirana je izrada idejnog rješenja uređenja prostora oko jezera Šljivno kao privlačnog izletišta.

  • Vrsta subvencije                                             Sredstva
  • Podsticaji poljoprivrednicima                     900.000 KM
  • Poboljšanje poljoprivrednog zemljišta       200.000 KM
  • Aktivnosti Centra “Manjača”                      628.500 KM

Izvor: Nezavisne.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)