Podsticaj za “poslušnike” ili “šansa za male poljoprivrednike”, kako bilo izborna je godina | Agroportal.ba
Agro vijesti

Podsticaj za “poslušnike” ili “šansa za male poljoprivrednike”, kako bilo izborna je godina
Vlada Republike Srpske postavila je novi rekord – milion KM iz budžeta za poljoprivredu potrošeno je za samo tri minute. Novac je otišao stranačkim poslušnicima, a seljaci su izigrani, poručeno je sa konferencije za novinare Odbora za poljoprivredu SDS-a., piše rtvbn.

Pravilnik o podsticajima Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske propisao je da podsticaje za tešku mehanizaciju – traktore mogu dobiti samo registrovani poljoprivredni proizvođači koji nemaju zadužena sredstva. Osim tog uslova, zanimljivo je da je Vlada dobitnike podsticaja rangirala po vremenu predaje dokumentacije.

Prije toga, obavjestili su svoje poslušnike da moraju tačno u 7 ujutro u Pošti da predaju ta dokumenta i onaj ko se prije prijavio taj će i dobiti podsticaje. Od 7 do 7.03 časova potrošeno je milion KM. Ovo je ismijavanje poljoprivrednih proizvođača, istakao je član Odbora SDS-a za poljoprivredu Predrag Jović.

Podsticaje je dobilo 80 proizvođača, a ukupno se na javni poziv javilo više od 300 poljoprivrednika. Mahom iz seoskog područja.

U 8 časova se otvaraju pošte u selima, a u 7 sati u gradu. Svi koji su otišli u grad i predali dokumentaciju su poslušnici SNSD-a, DNS-a i SP. Sigurno je da postoji dogovor da im vraćaju itd., tvrdi Jović.

Pa su tako na listi dobitnika završili mahom biznismeni koji kupuju mehanizaciju skuplju od 100.000 KM. Seljak koji koristi traktor od nekoliko hiljada KM, ponovo je izigran.

Sve mi ovo liči na bezobrazluk i na Šojićevu politiku – da mućkaju u skladu sa propisima. Ovo je ismijavanje naroda i poljoprivrednih proizvođača koji su najvrjedniji ljudi u Republici Srpskoj. Nažalost, ovdje mali poljoprivredni proizvođač ne može da se razvija i nema nikakvu podršku, poručio je Jović.

Takva politika primorala je poljoprivrednike da gase svoja gazdinstva, pa ih je iz dana u dan sve manje.


Sa druge strane agencija za agrarna plaćanja i Ministarstvo tvrde: Pravilnik dao šansu i malim poljoprivrednicima, pišu nezavisne.

Pročitajte još...   Džinovski krompir stigao do trebinjske pijace

Proces dodjele sredstava za kapitalne investicije u poljoprivredi u Republici Srpskoj je sproveden transparentno, a model finansiranja po sistemu rezervisanja sredstava pokazao se kao najbolji, poručili su juče iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Savo Minić, direktor Agencije za agrarna plaćanja RS, odgovarajući na optužbe opozicije kako su podršku za nabavku traktora dobili samo stranački podanici, kazao je kako to nije istina te kako je pravilnikom i malom poljoprivredniku omogućeno da bude ravnopravan s velikima.

Pročitajte još...   Važno da se proizvođači upoznaju o podsticajima

Kaže kako je ovakvom načinu subvencionisanja prethodila duga i ozbiljna rasprava s predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača te da niko na pravilnik nije imao primjedbe.

Sve je urađeno i više nego transparentno zato što je prije javnog poziva na sajtu Agencije za agrarna plaćanja i sajtu Ministarstva objavljen prijedlog pravilnika. Za sedam dana nismo imali nijednu pritužbu, a dobili smo brojne pohvale, kazao je Minić.

Kazao je kako su zahtjevi obrađivani po vremenu prispijeća, a optužbe da je taj sistem zloupotrijebljen je negirao i dodao kako su svi podaci o korisnicima sredstava transparentni.

Zoran Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivredu, kazao je kako se sve pozitivne mjere predstavljaju kao loše te da je u toku orkestrirani napad na Ministarstvo i Vladu RS.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''